środa, 16 września 2020

Wegańskie gołąbki ze skwarkami z kaszy gryczanej

 Wege gołąbki ze skwarkami z kaszy gryczanej 

Idzie jesień, moja ukochana pora roku - tzn wielbię i szanuję wszystkie pory roku i wszystkie warunki atmosferyczne, ale jesienne poranki są najpiękniejsze, gdy słońce jest już niżej i niespiesznie przebija się przez poranne mgły. Dziś już upał żelżał, da się żyć, jest energia do działania. Po pracy wyprodukowałam wegańskie gołąbki. Ich produkcja wymaga trochę czasu, ale doznania smakowe na pewno wynagradzają nam czas spędzony na zawijaniu w te kapuściane listeczki.


Składniki:

- 1 spora główka kapusty białej (ja dziś użyłam włoskiej)

- 2 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej 

-0,5 kg pieczarek

- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- majeranek
- szczypta suszonej kozieradki 
- 2 łyżki oleju 
- ewentualnie jakieś niemięso - quorn, bądź niemięso mielone, bądź zielona soczewica 
- 1 litr bulionu warzywnego 
- opcjonalnie szczypta suszonej kani, bądź innych grzybów leśnych 
 


Składniki na sos:
 
- 2 ząbki czosnku
- kartonik passaty pomidorowej, bądź pomidory w puszcze 
- 1 łyżka mąki
- szczypta pieprzu 
 
Sposób przygotowania:
 
Kaszę gryczaną ugotuj według przepisu na opakowaniu. Cebule pokrój w drobną kostkę, podsmaż na niewielkiej ilości oleju. Dodaj posiekany czosnek. Pieczarki zetrzyj na tarce o grubych oczkach, dodaj do podsmażonej cebuli. Przypraw solą, pieprzem i roztartym w dłoniach majerankiem i methi (kozieradką). Jeśli używasz jakiegoś niemięsa dodaj je teraz i podsmaż kolejne kilka minut, mieszając od czasu do czasu. Duś pod przykryciem kilka minut. Doprowadź do redukcji płynu powstałego z podduszania pieczarek. Zawartość patelni połącz z ugotowaną kaszą gryczaną. Wedle potrzeby dopraw do smaku. Z główki kapusty wytnij głąba. Całą kapustę włóż do dużego gara, wypełnij do połowy wodą, przykryj. Od momentu wrzenia gotuj jakieś 10-12 minut. Odcedź i gdy kapusta nieco przestygnie oddziel delikatnie liście, aby ich nie uszkodzić. Z każdego liścia wytnij zgrubiałą łodygę. Powstały farsz nakładaj na liście kapisty i zawijaj. W garnku z grubym dnem, bądź w naczyniu żaroodpornym na dnie ułóż liście kapusty. Ciasno układaj gołąbki. Całość zalej bulionem. Przykryj i gotuj ok. 35-40 minut. Po tym czasie odlej do garnuszka bulion, w którym gotowały się gołąbki. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj przecier pomidorowy, bądź pomidory z puszki. Gdy używasz pomidorów zblenduj je za pomocą blendera żyrafy. Wlej do kubeczka 1/5 wody, dodaj mąkę i roztrzep widelcem. Dodaj do sosu, wymieszaj, aby pozbyć się ewentualnych grudek. W razie potrzeby dopraw solą i pieprzem. Gołąbki podawaj na gorąco, z ziemniakami, bądź chlebem domowym na zakwasie (przepis w linku: https://mojewiejskiewegegotowanie.blogspot.com/2020/05/biay-chleb-na-zakwasie.html, polane obficie sosem i posypane skwarkami z kaszy gryczanej (przepis w linku: https://mojewiejskiewegegotowanie.blogspot.com/2020/06/skwarki-z-kaszy-gryczanej.html )
 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz