piątek, 11 września 2020

Grzanki pomidorowe

 Grzanki pomidorowe

Na temat grzanek można by pisać elaboraty. To doskonały sposób na wykorzystanie czerstwego chleba. To alternatywa dla ryżu, czy makaronu w zupie. Grzanki świetnie sprawdzają się jako dodatek do zup kremów, do sałatek, przystawek. 


Składniki:

- kilka kromek pieczywa/ może być chleb, bułka

- puszka pomidorów 

- 2 jajka

- 1 łyżka jogurtu naturalnego

- szczypta soli

- szczypta pieprzu cayenne  

- zioła: bazylia i oregano, mogą być suszone, bądź świeże 

- oliwa z oliwek  

Sposób przygotowania:

W misce widelcem rozdrabniamy pomidory. Dodajemy przyprawy. W osobnej misce mieszamy jajka i jogurt. Zawartość obu miseczek łączymy. W powstałej masie maczamy kawałki pieczywa i smażymy grzanki na rozgrzanej oliwie, z obu stron na złoto.  

Grzanki polecam jako dodatek do sałatki z pęczaki, pieczonej papryki i dyni. Przepis w linku: https://mojewiejskiewegegotowanie.blogspot.com/2020/09/saatka-z-peczaku-i-pieczonej-dyni-i.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz