Grzanki pomidorowe
Na temat grzanek można by pisać elaboraty. To doskonały sposób na wykorzystanie czerstwego chleba. To alternatywa dla ryżu, czy makaronu w zupie. Grzanki świetnie sprawdzają się jako dodatek do zup kremów, do sałatek, przystawek.
Składniki:
- kilka kromek pieczywa/ może być chleb, bułka
- puszka pomidorów
- 2 jajka
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- szczypta soli
- szczypta pieprzu cayenne
- zioła: bazylia i oregano, mogą być suszone, bądź świeże
- oliwa z oliwek
Sposób przygotowania:
W misce widelcem rozdrabniamy pomidory. Dodajemy przyprawy. W osobnej misce mieszamy jajka i jogurt. Zawartość obu miseczek łączymy. W powstałej masie maczamy kawałki pieczywa i smażymy grzanki na rozgrzanej oliwie, z obu stron na złoto.
Grzanki polecam jako dodatek do sałatki z pęczaki, pieczonej papryki i dyni. Przepis w linku: https://mojewiejskiewegegotowanie.blogspot.com/2020/09/saatka-z-peczaku-i-pieczonej-dyni-i.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz