Sałatka z pęczaku i pieczonej dyni i papryki z pomidorowymi grzankami
Jesień za progiem, zatem festiwal dyniowy czas start. Dynia to stosunkowo niedrogie i ogólnodostępne warzywo, nawet w UK. Jest wiele rodzajów dyni, ale ja największą miłością darzę dynię Hokkaido.
Składniki:
- 2 szklanki ugotowanej kaszy pęczak
- 2 papryki czerwone
- pół dyni Hokkaido
- 1 mała cebula
- 1/2 łyżeczki soli
- szczypta pieprzu
- świeży tymianek, bądź bazylia
- oliwa z oliwek
Sposób przygotowania:
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Paprykę i dynię myjemy. Dynię kroimy na ćwiartki. Wyjmujemy pestki, najszybciej zrobić to ręką. Warzywa układamy na blasze i wstawiamy do piekarnika. Po ok. 30 minutach (uważajmy, aby warzywa się nie spaliły), wyłączamy piekarnik. Paprykę wkładamy do woreczka i szczelnie zamykamy. Czekamy aż przestygnie. Otwieramy worek, wyciągamy paprykę, ściągamy z niej skórę i kroimy w kostkę. Dynię pozbawiamy skóry i kroimy w kostkę. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Do sporej miski wrzucamy kaszę, warzywa, przyprawy. Całość skrapiamy oliwą i sokiem z cytryny.
Sałatka doskonale smakuje na gorąco, jako danie obiadowe, bądź dodatek do obiadu. Świetnie też sprawdza się na zimno, jako śniadanie, kolacja, bądź przystawka na przyjęcie. Polecam podawać sałatkę z grzankami pomidorowymi. Przepis w linku: https://mojewiejskiewegegotowanie.blogspot.com/2020/09/grzanki-pomidorowe.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz