niedziela, 6 września 2020

Wegański bigos z cukinii

 Wegański bigos z cukinii

Sezon na cukinię ogłaszam za otwarty. To znak, że jesień już blisko. Ostatnio była smażona cukinia po chińsku (przepis w linku: https://mojewiejskiewegegotowanie.blogspot.com/2020/08/cukinia-po-chinsku.html, domowy keczup z cukinii (przepis w linku: https://mojewiejskiewegegotowanie.blogspot.com/2020/08/domowy-ketchup-z-cukinii.html, dziś na stół wjechał bigos z cukinii. 

 


Składniki:

 - 4 cukinie

- 2 duże cebule

- 1 - 2 marchewki 

- 3 ząbki czosnku

- 1 papryczka chili 

- 1/2 kg pomidorów, bądź pomidory w puszcze

- 2 łyżki oleju

- 1 łyżeczka soli

- 1/2 łyżeczki pieprzu

- 2 liście laurowe 

- 2 ziarenka ziela angielskiego 

- 1/2 łyżeczki majeranku

- opcjonalnie quorn, kostkę sojowa, lub inne niemięso 

 




Sposób przygotowania:

Do garnka o grubym dnie wlewamy olej. Cebulę obieramy i kroimy w piórka, wrzucamy na rozgrzany olej. Smażymy do zrumienienia. Solimy. Gdy używamy jakiś rodzaj niemięsa, dorzucamy je teraz. Smażymy przez kilka minut, mieszając od czasu do czasu. Dorzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek, marchewkę startą na tarce o grubych oczkach, chili drobno posiekane i przyprawy, poza majerankiem. Mieszamy. Cukinię myjemy i kroimy w sporą kostkę. Dorzucamy do gara. Całość mieszamy i smażymy ok. 3 minuty. Po tym czasie przykrywamy pokrywką i gotujemy ok. 40 minut, od czasu do czasu mieszając. 20 minut przed końcem czas na pomidory. Jeśli używamy świeżych pomidorów nacinamy ich dupki i zalewamy na kilka minut wrzątkiem. Wyjmujemy z wody, obieramy ze skóry, kroimy w kostkę i dodajemy do bigosu. Gdy używamy pomidorów z puszki, po prostu dorzucamy je do gara. Potrawę mieszamy, przykrywamy i gotujemy kolejne 20 minut. Pod koniec rozcieramy w rękach majeranek, dorzucamy do gara, bigos próbujemy, w razie konieczności dosmaczamy. Podajemy z domowym chlebem, ryżem, kaszą jaglaną, bądź kus kus. 

 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz