niedziela, 6 września 2020

Ciasto pachnące jesienią

 Ciasto z jabłkami i rabarbarem

Mieszkanie na wsi poza zaletami, ma same zalety. Z porannego spaceru z psem przyniosłam jabłka, po południu sąsiad sprezentował rabarbar. Powstało z tego niedzielne ciasto, pachnące jesienią. 



Składniki:

- 3 szklanki mąki

- 1 szklanka cukru

- 3 jajka

- 3/4 szklanki oleju

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

- 1/2 szklanki gęstego jogurtu 

- 4 jabłka

- 4 - 5 lasek rabarbaru

- 2 łyżeczki cynamonu

Na kruszonkę:

- 1/2 szklanki mąki

- 1/2 szklanki cukru

- 1/2 kostki masła

Olej i bułka tarta do wysmarowania tortownicy







Sposób przygotowania:

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Składniki na ciasto wrzucamy do dużej miski. Wszystko dobrze mieszamy. Ja zrobiłam to drewnianą łyżką, ale można użyć miksera. Gdy ciasto jest zbyt gęste, można dodać odrobinę wody, lub mleka roślinnego. Jabłka i rabarbar myjemy, obieramy i kroimy na sporej wielkości kostkę, oprószamy cynamonem. Ciasto wylewamy do wysmarowanej olejem i wysypanej bułką tartą tortownicy. Na wierzch wysypujemy owoce. W misce robimy kruszonkę, cukier, mąkę i masło ugniatamy palcami. Kruszonkę wykładamy na owoce. Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 50 minut. Pod koniec pieczenia sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto się upiekło. Gdy patyczek jest suchy, znaczy, że ciasto jest gotowe. Wyłączamy piekarnik. Dajemy ciastu moment na przestygnięcie, ale nie musimy czekać na jego całkowity chłód. Ciasto świetnie smakuje na ciepło. 


 

Rada: świetnym patentem jest wyłożenie owoców na spód blachy. Blachę lekko natłuszczamy, wysypujemy brązowy cukier z cynamonem, na to dajemy owoce i dopiero wylewamy ciasto. Wówczas mamy pewność, że ciasto dobrze się upiecze, i nie siądzie pod ciężarem owoców. Niestety w tej wersji nie będzie "pokruszki", jak mawiają moje dzieci. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz