środa, 20 maja 2020

Zakwas na chleb

Zakwas na chleb 


Gdy nie mamy swojego zakwasu, możemy go od kogoś dostać, jeśli to jest niemożliwe możemy zrobić go sami, to nie jest trudne. 
 

Składniki:

 
- słoik 
- ciepła, przegotowana woda, 5-6 łyżek
- 3 łyżki mąki razowej żytniej
- 1 łyżka domowego żuru, bądź wody z ogórków kiszonych albo z domowego żuru
 

Sposób przygotowania:

 
Do słoiczka wlewamy kilka łyżek ciepłej, przegotowanej wody, dodajemy mąkę żytnią razową, do wypieku chleba domowego oraz łyżkę domowego żuru, albo wody z ogórków kiszonych, bądź domowego żuru (przepis znajdziecie tutaj: https://mojewiejskiewegegotowanie.blogspot.com/2020/02/zakwas-na-zur.html  (to te same bakterie), mieszamy, aby uzyskać konsystencję gęstej śmietany. Odstawiamy na kilka dni, najlepiej w ciepłe miejsce, żeby zakwas zaczął pracować. Gdy pojawią się na nim bąbelki i wyczuwalny będzie kwaśny aromat zakwas jest gotowy. Taki zakwas przechowujemy w lodówce i wykorzystujemy do pieczenia chleba. Jeśli chleba nie pieczemy zbyt często zakwas może się popsuć, wówczas należy co jakiś czas wyjąc go z lodówki i karmić (tzn. dosypywać mąki, ciepłej wody i mieszać, oraz zostawiać, aby pracował). Zakwas musi żyć, a żeby żyć musi pracować. 
 
Ważne: zawsze używam drewnianej łyżki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz