Zakwas na chleb
Gdy nie mamy swojego zakwasu, możemy go od kogoś dostać, jeśli to jest
niemożliwe możemy zrobić go sami, to nie jest trudne.
Składniki:
- słoik
- ciepła, przegotowana woda, 5-6 łyżek
- 3 łyżki mąki razowej żytniej
- 1 łyżka domowego żuru, bądź wody z ogórków kiszonych albo z domowego żuru
Sposób przygotowania:
Do słoiczka
wlewamy kilka łyżek ciepłej, przegotowanej wody, dodajemy mąkę żytnią
razową, do wypieku chleba domowego oraz łyżkę domowego żuru, albo wody z
ogórków kiszonych, bądź domowego żuru (przepis znajdziecie tutaj: https://mojewiejskiewegegotowanie.blogspot.com/2020/02/zakwas-na-zur.html (to te same bakterie), mieszamy, aby uzyskać
konsystencję gęstej śmietany. Odstawiamy na kilka dni, najlepiej w
ciepłe miejsce, żeby zakwas zaczął pracować. Gdy pojawią się na nim
bąbelki i wyczuwalny będzie kwaśny aromat zakwas jest gotowy. Taki
zakwas przechowujemy w lodówce i wykorzystujemy do pieczenia chleba.
Jeśli chleba nie pieczemy zbyt często zakwas może się popsuć, wówczas
należy co jakiś czas wyjąc go z lodówki i karmić (tzn. dosypywać mąki,
ciepłej wody i mieszać, oraz zostawiać, aby pracował). Zakwas musi żyć, a
żeby żyć musi pracować.
Ważne: zawsze używam drewnianej łyżki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz