Zdrowotna nalewka w pokrzywy
Post z serii: bojkotujemy leki z apteki, zamiast tego polecamy leki z łąki i lasu. To moja pierwsza prozdrowotna nalewka z pokrzywy. Wygląda i smakuje jak sok ze Shreka, ale to ma działać, nie smakować. Najlepiej zrobić ją wiosną, gdy pokrzywa jest młoda. Pokrzywa to bardzo popularna roślina, której prozdrowotne właściwości znane są i stosowane w medycynie ludowej od wieków, jako naturalny antybiotyk. Pokrzywa wzmacnia nasz organizm. Ma również pozytywne działanie na nasze włosy i paznokcie, dzięki dużej zawartości witaminy B1, C, E i K oraz fosforu, manganu, krzemu i wapnia. Jak widać naturalnie i dziko rosnąca pokrzywa niesie za sobą wiele korzyści. Nalewki z niej robione, nazywane są nalewkami leczniczymi.
Składniki:
- wiadro świeżej pokrzywy
- spirytus 95%
- 5 łyżek miodu
Sposób przygotowania:
Pokrzywę myjemy, osuszamy. Wyciskamy z niej sok. Ja zrobiłam to za pomocą wyciskarki wolnoobrotowej. Gdy nie jesteście szczęśliwym posiadaczem takowej wyciskarki można użyć sokowirówki, bądź blendera. Jest to proces dość długi, ale cel uświęca środki. Sok łączymy w proporcjach 3:1 ze spirytusem i dodajemy miodu, który korzystnie wpływa na smak naszej nalewki. Nalewkę przelewamy do butelek, najlepiej w ciemnym kolorze, korkujemy, opisujemy i przechowujemy w chłodnym miejscu. Nalewka jest już gotowa do picia, ale dla lepszego efektu, najlepiej odczekać 2 tygodnie, wówczas składniki przenikną przez siebie. Nalewkę pijemy profilaktycznie - zapobiegawczo w okresach wzmożonych zachorowań i obniżonej odporności. Łyżkę stołową nalewki popijamy obficie wodą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz