piątek, 1 maja 2020

Kotlety z kapusty kiszonej

Wegańskie kotlety z kapusty kiszonej 


Kuchnia w czasach zarazy, czyli jemy skromnie, ekonomicznie i korzystamy ze spiżarnianych zapasów. Kocham kiszonki pod każdą postacią, a ponieważ mogą one leżeć długi czas w zapomnieniu, w chwili kryzysu można po nie sięgnąć i zrobić z nich np mielone, a mielony wszystko przyjmie, także kapustę kiszoną. Kotlety są bardzo proste, bardzo tanie i szybkie w produkcji, a tekstura niezwykła. Doskonale łączą się z kaszą gryczaną ugotowaną na sypko i zieloną surówką. 


Składniki:


- kapusta kiszona 500 g
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 
- 1/2 łyżeczki kminku (opcjonalnie)
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki mąki grochowej
- 4 łyżki oleju roślinnego do smażenia 

 

Sposób przygotowania:

 

Kapustę kroję, odciskam, ale nie za mocno. Łączę z resztą składników, formuję niewielkie kotlety/placuszki i smażę na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju. Gotowe :) 

Rada: surówka z sałaty, zielonego ogórka i szczypioru świetnie komponuje się ze świeżym granatem i dipem z oliwy, octu balsamicznego, albo domowego jabłkowego, odrobiną soli kala namak i czosnkiem.

Przepis na domową kapustę kiszoną znajdziecie tutaj: https://mojewiejskiewegegotowanie.blogspot.com/2020/05/domowa-kapusta-kiszona.html
 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz