czwartek, 14 maja 2020

Wegańska pasta do chleba

Wegańska pasta do chleba 


Koronawakacje, dzień 62. Można spać dłużej, można więcej czasu poświęcić na mieszanie w garach i na delektowanie się żarciem w pięknych, ogródkowych okolicznościach przyrody. Dziś mam do zaproponowania bardzo prostą i ekspresową w wykonaniu pastę do chleba, pachnącą wakacjami. Do jej przygotowania potrzebujemy zaledwie kilku składników i blender.

Składniki:

- świeża bazylia - pół pęczka
- suszone pomidory w oliwie - pół słoika
- garść nasion dyni 
- 2-3 ząbki czosnku

Sposób przygotowania: 

 

Do kielicha blendera wrzucam wszystkie składniki dodając 3 łyżki zalewy z pomidorów. Całość blendujemy na dość gładką pastę. Pastę można przechowywać w lodówce, w zamkniętym pojemniku, przez 2 do 3 dni. 
Najlepiej smakuje z domowym chlebem na zakwasie. Przepis na chleb znajdziecie tutaj: https://mojewiejskiewegegotowanie.blogspot.com/search/label/chleb


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz