środa, 20 maja 2020

Sojonez

Sojonez - czyli wegański majonez 


Po 8 latach diety bezmięsnej przełamałam się i zrobiłam pierwszy w życiu wegański majonez, potocznie zwany sojonezem. Wyczyn okazał się banalnie prosty i niedrogi w przygotowaniu. Jego zrobienie zajmuje mniej czasu niż pójście po niego do sklepu. Sojonez jest przepyszny - już nigdy nie kupię sklepowego !


Składniki:


- 1 szklanka mleka sojowego
- 1.5 - 2 szklanek oleju (nie oliwy)
- 2 łyżki nieaktywnych płatków drożdżowych
- 2 łyżki musztardy 
- 2 łyżki octu jabłkowego (najlepiej domowej produkcji)
- sok z 1 cytryny 
- 1 łyżeczka soli Kala Namak 


Sposób przygotowania:


Mleko przed użyciem wstrząsnąć. Wlać do kielicha blendera plus resztę składników bez oleju i zacząć ubijać. Ja użyłam rózgi vel trzepaczki. Ubijać 1 - 2 minuty i nie przestając ubijać, powolutku dolewać olej. Oleju trzeba dolać tyle, żeby uzyskać pożądaną konsystencję. Czas ubijania ok. 7-10 minut. Majonez po włożeniu do lodówki jeszcze odrobinę stężeje.  



1 komentarz:

  1. Dziękuję za super przepis, wszystkie produkty mam, trza spróbowac!!

    OdpowiedzUsuń