Sojonez - czyli wegański majonez
Po 8 latach diety bezmięsnej przełamałam się i zrobiłam pierwszy w życiu wegański majonez, potocznie zwany sojonezem. Wyczyn okazał się banalnie prosty i niedrogi w przygotowaniu. Jego zrobienie zajmuje mniej czasu niż pójście po niego do sklepu. Sojonez jest przepyszny - już nigdy nie kupię sklepowego !
Składniki:
- 1 szklanka mleka sojowego
- 1.5 - 2 szklanek oleju (nie oliwy)
- 2 łyżki nieaktywnych płatków drożdżowych
- 2 łyżki musztardy
- 2 łyżki octu jabłkowego (najlepiej domowej produkcji)
- sok z 1 cytryny
- 1 łyżeczka soli Kala Namak
Sposób przygotowania:
Mleko przed użyciem wstrząsnąć. Wlać do kielicha blendera plus resztę składników bez oleju i zacząć ubijać. Ja użyłam rózgi vel trzepaczki. Ubijać 1 - 2 minuty i nie przestając ubijać, powolutku dolewać olej. Oleju trzeba dolać tyle, żeby uzyskać pożądaną konsystencję. Czas ubijania ok. 7-10 minut. Majonez po włożeniu do lodówki jeszcze odrobinę stężeje.
Dziękuję za super przepis, wszystkie produkty mam, trza spróbowac!!
OdpowiedzUsuń