piątek, 8 maja 2020

Sałatka z pęczakiem

Ekspresowa sałatka z pęczakiem 


Pęczak nieodzownie kojarzy mi się z dzieciństwem. Mój dziadek gotował go dla ryb. Później spotkałam się z nim, będąc z mamą na wczasach zdrowotnych, podawano go osobom na diecie 1000 kalorii, jako nietuczący zapychacz. Niestety, kasza ta jest mocno zapomniana, a szkoda, bo,
pęczak jest najbogatszą z kasz jęczmiennych, zawiera bardzo dużo błonnika, witaminy z grupy B oraz witaminy z grupy A, E i K, a także mangan, selen, magnez, żelazo, cynk i miedź. Dziś polecam wam ekspresową sałatkę, której zrobienie zajmuje dosłownie kilka minut, a efekt jest świetny. Sałatka jest zdrowa, pożywna, można podać ją na śniadanie, na obiad, w ciepłe dni, na kolację, ale i zaproponować gościom na przyjęciu. 


Składniki:

- szklanka suchej kaszy pęczak
- 1 czerwona papryka
- 1 czerwona cebula
- seler naciowy - 3 odnogi
- 1/2 ogórka zielonego
- 1 łyżka kaparów 
- kilka pomidorów suszonych w oliwie, wraz z oliwą
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego, białego pieprzu
- 1 łyżeczka płatków drożdżowych do posypania (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka nasion konopi (opcjonalnie)


Sposób przygotowania:

Kaszę należy ugotować według przepisu na opakowaniu, czyli w proporcji 1:2 - 1 szklanka suchej kaszy na 2 szklanki wody. Gotujemy na niewielkim ogniu, pod przykryciem. Warzywa myjemy i kroimy w dość sporą kostkę. Wystudzoną kaszę mieszamy z warzywami i pozostałymi składnikami. Jeśli ktoś lubi mocno zaoliwione potrawy, można dodać 2 łyżki oliwy. Sałatkę, wedle uznania, można posypać płatkami drożdżowymi, natką pietruszki, bądź nasionami konopi, które uwielbiam, za ich teksturę.
Sałatkę przechowujemy w lodówce, do dwóch dni. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz