Wegańskie pulpety z warzywami i chutney
Przepis powstał w wyniku spontanicznego zakupu wegańskiego niemięsa. Bardzo mnie cieszy nowomoda i coraz więcej wege produktów na sklepowych półkach. Nie jestem zwolennikiem dań gotowych, czy nadmiernego korzystania z półproduktów, ale czasem mam ochotę na chwileczkę małego lenistwa i wówczas biorę na warsztat quorn, kotlety sojowe, bądź jak w przepisie poniżej, wegańskie niemięso mielone.
Składniki:
Na pulpety:
- opakowanie wegańskiego niemięsa mielonego (do kupienia w Lidl)
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki płatków chili
- łyżeczka tymianku
- łyżeczka methi
- 2 łyżki płatków drożdżowych
- ziele angielskie, liście laurowe, szczypta soli i pieprzu
Na warzywa duszone:
- 1 bakłażan
- 1 cukinia
- 1 duża cebula
- 2 łyżki oleju
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka methi
Sposób przygotowania:
Bakłażan umyć, osuszyć, pokroić w grubą kostkę. Wrzucić na sito, posolić, pozostawić na 15 min, w celu pozbycia się goryczki.
Mielone połączyć z przyprawami (sól, chili, tymianek, methi, płatki drożdżowe), uformować małe pulpeciki. W garnku zagotować wodę, dodać sól, pieprz, ziele angielskie, listek laurowy, na wrzątek wrzucić pulpety i gotować od momentu wypłynięcia jakieś 4 minuty.
W osobnym garnku rozgrzać olej. Wrzucić pokrojoną w piórka cebulę, podsmażyć do zrumienienia. Wrzucić wypłukany z soli bakłażan, pokrojoną w kostkę cukinię. Całość smażyć kilka minut. Dodać sól, pieprz, methi. Całość dusić pod przykryciem przez ok 5-7 minut.
Pulpety podać w duszonymi warzywami, ryżem ugotowanym na sypko i polane chutney pomidorowym; przepis najdziecie tutaj: https://mojewiejskiewegegotowanie.blogspot.com/2020/02/chutney-pomidorowy.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz