poniedziałek, 24 lutego 2020

Wegańska zapiekanka z placków ziemniaczanych

Zapiekanka z placków ziemniaczanych


Jestem typowym Polakiem cebulakiem i ziemniakiem. Kocham ziemniaki całym sercem i pod każdą postacią. Placki ziemniaczane uwielbiam i zawsze naprodukuję ich jak dla armii. Nie zawsze jednak domownicy są w stanie wchłonąć wszystkie sztuki, a wyrzucanie jedzenia uważam za wielkie przestępstwo. Staram się więc przetwarzać to co zostało, a jednocześnie urozmaicać domowy jadłospis o dania wymyślone dość spontanicznie. Tak też powstała zapiekanka z placków ziemniaczanych. 



Składniki:


Na placki ziemniaczane:


- 1 kg ziemniaków startych na tarce o dużych oczkach
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 cebula starta na tarce o drobnych oczkach
- 3-4  łyżki mąki pszennej  
- olej do smażenia
- w wersji niewegańskiej można dodać 2 jajka 

Na farsz:

- 1 cebula
- 2 marchewki (ja dodałam czarne)
- groszek z puszki lub mrożony 150g
- 250 g mrożonego quornu
- 2 łyżki oleju do smażenia
- sól, pieprz do smaku
- 1/2 łyżeczki liści methi
- 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
- 1/4 łyżeczki płatków chili 
- 1 puszka pomidorów  

 

Sposób przygotowania:


Starte ziemniaki, cebulę, sól, pieprz, mąkę łączymy ze sobą (w wersji niewegańskiej dodajemy też jajka). Masa powinna być dość luźna. Na patelni z grubym dnem (dobra patelnia ułatwia smażenie placków) rozgrzewamy nieco oleju i łyżką kładziemy niewielkie placki (ja wolę placki cienkie i chrupiące). Po 2-3 minutach przewracamy placki na drugą stronę. Usmażone placki odkładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Gdy placki przy przerzucaniu na drugą stronę się rozwalają, oznacza to, że masa jest zbyt rzadka, wówczas należy dodać nieco więcej mąki. Placki powinny mieć złoty kolor. Gdy placki będą zbyt grube mogą być niedopieczone w środku, a na zewnątrz przypalone. 

Farsz: na głębokiej patelni, lub w garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę, smażymy kilka minut do zrumienienia, dodajemy quorn, marchew pokrojoną w pół plasterki i groszek. Wszystko smażymy kilka minut, dodajemy sól, pieprz, methi, paprykę wędzoną, chili. Gdy marchewka będzie al dente dodajemy pomidory z puszki. Przykrywamy pokrywką i dusimy około 5 minut. 

W naczyniu żąroodpornym układamy warstwę placków, warstwę farszu i tak na przemian. Na samej górze powinny być placki. Zapiekankę przykrywamy folią aluminiową, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i zapiekamy ok. 20 minut, po czym zdejmujemy folię i zapiekamy kolejne 10 minut. 

Rada: Zapiekankę można posypać żółtym serem (w wersji wegańskiej wegańskim). Gotową zapiekankę kroimy na dość sporej wielkości kwadraty, podajemy ozdobioną natką pietruszki. Można podać również z kleksem kwaśnej śmietany lub jogurtem typu greckiego. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz