sobota, 8 lutego 2020

Oponki serowe

Oponki serowe 


Dawno, dawno temu w sobotni wieczór człowiek szedł na miasto, na melanż. Teraz, w sobotni wieczór piecze z Młodszym serowe oponki. Każdy czas jest piękny, carpe diem. Oponki serowe zjada się szybciej niż się je piecze, ale zrobienie ich to żaden wyczyn. Pół godziny i góra pyszności do schrupania gotowa.



Składniki:


- 500 g sera białego
- 500 g mąki pszennej białej
- 100 g cukru (ja użyłam grubego, brązowego, stąd te widoczne kropki na cieście)
- 4 żółtka
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka octu
- 250 ml gęstego jogurtu, lub kwaśnej śmietany
- olej rzepakowy do smażenia





Sposób przygotowania:


Do sporej miski wrzucić sypkie składniki, dodać ser biały przeciśnięty przez praskę, żółtka i całą resztę. Wyrób ciasto, nie powinno lepić się do dłoni. W garnku z grubym dnem rozgrzej olej. W tym czasie rozwałkuj ciasto, na grubość ok. 0.5 do 1 cm (w zależności od tego jak pękate mają być wasze oponki). Za pomocą szklanki wycinaj kółka, a mniejszej szklanki, bądź kieliszka kółka w kółkach. Powstaną oponki, które wrzucamy na rozgrzany olej. Oponki smażymy z obu stron do zrumienienia. Smaży się dość szybko, więc uważajcie, żeby się nie przypaliły. Wyjmować łyżką cedzakową na talerz wyłożony papierem ręcznikowym. Posypać cukrem pudrem i schować się z talerzem w szafie, żeby uchronić oponki przed resztą rodziny. 


1 komentarz: