Papryka czerwona jak serce
Wariacje na temat faszerowanych warzyw są niewyczerpywalne. Ogranicza nas tylko nasza wyobraźnia. Ja, dziś za moją paprykę faszerowaną dostałam od Młodszego gwiazdkę Michelin'a.
Składniki:
Na farsz:
- 150 g ryżu
- 250 g niemięsa
- 1 cebula
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1/4 łyżeczki wędzonej papryki
- 1/4 łyżeczki suszonej papryki chili
- 1/2 łyżeczki suszonych liści methi
- 1 łyżka oleju
- 1 litr bulionu warzywnego lub wody
- 5 sztuk papryki czerwonej
Na sos:
- pół kartonika sosu pomidorowego
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka mąki
- 1/2 łyżeczki majeranku
Sposób przygotowania:
Ugotować ryż w proporcji 1:2 - 1 porcja ryżu, 2 porcje wody. W garnuszku z grubym dnem rozgrzać olej, wrzucić pokrojoną w drobną kostkę cebulę, podsmażyć na złoto. Do cebuli dorzucić niemięso, dodać przyprawy i smażyć 5-7 minut. Zawartość garnka wymieszać z ryżem. Paprykom odciąć górę, wydrążyć gniazda nasienne i nadziewać przygotowanym farszem. Układać ciasno w garnku, bądź naczyniu żaroodpornym. Zalać bulionem, bądź wrzątkiem (wówczas doprawić solą, pieprzem, dodać listek laurowy i ziele angielskie). Gotować pod przykryciem 25-40 minut. Można również w naczyniu żaroodpornym wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Czas pieczenia ten sam, co gotowania. Gdy papryki będą gotowe, z garnka, bądź naczynia odlać do garnka 100 ml wywaru, podgrzać, dodać zmiażdżony czosnek i zaprawić mąką roztrzepaną w niewielkiej ilości wody. Sos zagotować, dodać roztarty w dłoniach majeranek. Paprykę podawać obficie polaną sosem.
Rada: Jeśli ma być to danie obiadowe można również podać z ziemniakami.
Alternatywa: gdy nie mamy niemięsa, ani quron, można braki zastąpić np czerwoną fasolą z puszki. Wówczas fasolę rozgniatamy widelcem. Reszta pozostaje bez zmian.
Alternatywa: gdy nie mamy niemięsa, ani quron, można braki zastąpić np czerwoną fasolą z puszki. Wówczas fasolę rozgniatamy widelcem. Reszta pozostaje bez zmian.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz