piątek, 14 lutego 2020

Papryka faszerowana

Papryka czerwona jak serce 


Wariacje na temat faszerowanych warzyw są niewyczerpywalne. Ogranicza nas tylko nasza wyobraźnia. Ja, dziś za moją paprykę faszerowaną dostałam od Młodszego gwiazdkę Michelin'a. 




Składniki: 

Na farsz:

- 150 g ryżu
- 250 g niemięsa
- 1 cebula
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1/4 łyżeczki wędzonej papryki
- 1/4 łyżeczki suszonej papryki chili
- 1/2 łyżeczki suszonych liści methi
- 1 łyżka oleju 
- 1 litr bulionu warzywnego lub wody 
- 5 sztuk papryki czerwonej 



Na sos:

- pół kartonika sosu pomidorowego
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka mąki
- 1/2 łyżeczki majeranku 



Sposób przygotowania:

Ugotować ryż w proporcji 1:2 - 1 porcja ryżu, 2 porcje wody. W garnuszku z grubym dnem rozgrzać olej, wrzucić pokrojoną w drobną kostkę cebulę, podsmażyć na złoto. Do cebuli dorzucić niemięso, dodać przyprawy i smażyć 5-7 minut. Zawartość garnka wymieszać z ryżem. Paprykom odciąć górę, wydrążyć gniazda nasienne i nadziewać przygotowanym farszem. Układać ciasno w garnku, bądź naczyniu żaroodpornym. Zalać bulionem, bądź wrzątkiem (wówczas doprawić solą, pieprzem, dodać listek laurowy i ziele angielskie). Gotować pod przykryciem 25-40 minut. Można również w naczyniu żaroodpornym wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Czas pieczenia ten sam, co gotowania. Gdy papryki będą gotowe, z garnka, bądź naczynia odlać do garnka 100 ml wywaru, podgrzać, dodać zmiażdżony czosnek i zaprawić mąką roztrzepaną w niewielkiej ilości wody. Sos zagotować, dodać roztarty w dłoniach majeranek. Paprykę podawać obficie polaną sosem. 

Rada: Jeśli ma być to danie obiadowe można również podać z ziemniakami.

Alternatywa: gdy nie mamy niemięsa, ani quron, można braki zastąpić np czerwoną fasolą z puszki. Wówczas fasolę rozgniatamy widelcem. Reszta pozostaje bez zmian. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz