wtorek, 25 lutego 2020

Kaszotto z grzybami leśnymi

Wegańskie kaszotto z grzybami leśnymi


Kaszotto to nic innego jak potrawa "na winie", czyli co się pod rękę nawinie, zwana inaczej sprzątaniem lodówki. Zazwyczaj robię ją, gdy brak mi czasu, bądź bardziej wymyślnego pomysłu na obiad. Jest to też świetne danie w przypadku niezapowiedzianego nalotu gości. Bardzo szybko, praktycznie z niczego, można przygotować gar wyśmienitego, zdrowego i pożywnego żarcia. 



Składniki:


- 250 gram kaszy gryczanej
- 1 cebula
- garść suszonych grzybów leśnych
- 200 gram mrożonego groszku zielonego, bądź groszku z puszki
- 1 brokuł
- 2 zielone papryki
- bulion warzywny, bądź woda, ok 400 ml
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka czerwonej papryki
- 1 liść laurowy
- 2 ziela angielskie
- 1/4 łyżeczki imbiru
- 1/2 łyżeczki pasty harissa, bądź płatków chili
- 1 łyżeczka majeranku
- 2 łyżki płatków drożdży nieaktywnych
- 2 łyżki oleju



Sposób przygotowania:


Suszone grzyby wrzuć do miseczki i zalej wrzątkiem. W garnku z grubym dnem rozgrzej olej, wrzuć pokrojoną w kostkę cebulę. Dorzuć listek laurowy, ziele angielskie, czerwoną paprykę, sól. Mieszając smaż kilka minut, do zrumienienia cebuli. Dodaj odcedzone i pokrojone grzyby (wywar zostaw na później). Wymieszaj całość, smaż mieszając od czasu do czasu. Wrzuć kaszę, zamieszaj i zalej bulionem, bądź wrzątkiem, dodaj też wywar z grzybów. Przykryj. W tym czasie pokrój paprykę w kostkę, brokuł podziel na różyczki (ja wykorzystuję również brokułową nogę, obieram ją i kroję w kostkę). Do garnka dorzuć groszek, brokuł, imbir, chili, bądź pastę harissa. Zamieszaj. Gotuj 5 minut, od czasu do czasu mieszając i sprawdzając ilość płynu. Jeśli płyn wyparował dolej nieco wody, żeby potrawa się nie przypaliła. Pod koniec dorzuć paprykę zieloną. W rękach rozetrzyj majeranek i dodaj nieaktywne drożdże. Całość zamieszaj, przykryj garnek i odstaw na kilka minut. 



Rada: kaszotto można podawać jako samodzielne danie, albo jako dodatek do obiadu. Doskonale sprawdza się również na zimno.  Ogórek kiszony dopełnia smaku.

Alternatywa: do potrawy można dodać również niemięso, np wegańskie niemięso, czerwoną fasolę, quorn, bądź kostkę sojową.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz