Rolada szpinakowa
Jeśli chcecie zaimponować przyjaciołom, rodzinie, bądź sobie samemu, zróbcie ją koniecznie. Ta rolada wygląda i smakuje obłędnie, a jej przygotowanie wcale nie jest tak skomplikowane, na jakie wygląda.
Składniki:
- duża paczka świeżego szpinaku - 450- 500 g
- 4 jaja
- szklanka mąki pszennej
- opakowanie serka Filadelfia
- pół słoika pomidorów suszonych
- pół szklanki orzechów włoskich
- 2 - 4 ząbków czosnku (zależy od osobistych preferencji)
- 1 opakowanie tofu naturalnego
- 1 łyżeczka papryki wędzonej
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1/2 łyżeczki płatków chili
Sposób przygotowania:
Szpinak umyć, osuszyć i posiekać, ale niezbyt drobno (choć prawdę mówiąc, tę czynność można sobie darować). Połączyć z jajkami, mąką, połową soli i pieprzu. Najlepiej robi się to łapami. Na prostokątną blachę, wyłożoną papierem do pieczenia i posmarowaną lekko olejem równomiernie rozprowadzamy masę szpinakową. Zapiekamy w piekarniku ok. 20 minut, w temperaturze 180 stopni.
W między czasie serek łączymy z czosnkiem, solą i pieprzem. W razie konieczności dosmaczamy.
Tofu blendujemy razem z pomidorami i papryką wędzoną. W razie konieczności dosmaczamy.
Gdy masa szpinakowa się już zapiecze wyciągamy ją z pieca.
Teraz najtrudniejsze zadanie. Na elastycznej desce do krojenia, bądź macie do sushi rozwijamy folię aluminiową. Jeszcze ciepłą (ale nie gorącą), zdejmujemy ostrożnie z papieru i umieszczamy na folii. Smarujemy serkiem, posypujemy orzechami, a na końcu wykładamy masę z pomidorów i tofu.
Całość zwijamy dość ciasno i owijamy mocno folią aluminiową, tworząc duuży baton.
Tak przygotowaną roladę wkładamy do lodówki, aby stężała. Na godzinę, ale najlepiej na kilka.
Po wyjęciu z lodówki, roladę odwijamy z folii i kroimy ostrym nożem. Wbrew pozorom, roladę kroi się ładnie. Nie rozpada się i można elegancko wyeksponować ją na talerzu.
Smacznego.
Rada: zamiast masy z pomidorów suszonych i tofu naturalnego, można użyć tofu wędzonego. Wówczas tofu kroimy dość cienko i układamy na orzechach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz