środa, 26 stycznia 2022

Rolada szpinakowa

 Rolada szpinakowa

Jeśli chcecie zaimponować przyjaciołom, rodzinie, bądź sobie samemu, zróbcie ją koniecznie. Ta rolada wygląda i smakuje obłędnie, a jej przygotowanie wcale nie jest tak skomplikowane, na jakie wygląda.


Składniki:

- duża paczka świeżego szpinaku - 450- 500 g

- 4 jaja

- szklanka mąki pszennej

- opakowanie serka Filadelfia

- pół słoika pomidorów suszonych

- pół szklanki orzechów włoskich

- 2 - 4 ząbków czosnku (zależy od osobistych preferencji)

- 1 opakowanie tofu naturalnego

- 1 łyżeczka papryki wędzonej

- 2 łyżeczki soli

- 1 łyżeczka pieprzu

- 1/2 łyżeczki płatków chili


Sposób przygotowania:

Szpinak umyć, osuszyć i posiekać, ale niezbyt drobno (choć prawdę mówiąc, tę czynność można sobie darować). Połączyć z jajkami, mąką, połową soli i pieprzu. Najlepiej robi się to łapami. Na prostokątną blachę, wyłożoną papierem do pieczenia i posmarowaną lekko olejem równomiernie rozprowadzamy masę szpinakową. Zapiekamy w piekarniku ok. 20 minut, w temperaturze 180 stopni. 

W między czasie serek łączymy z czosnkiem, solą i pieprzem. W razie konieczności dosmaczamy.

Tofu blendujemy razem z pomidorami i papryką wędzoną. W razie konieczności dosmaczamy.

Gdy masa szpinakowa się już zapiecze wyciągamy ją z pieca.

Teraz najtrudniejsze zadanie. Na elastycznej desce do krojenia, bądź macie do sushi rozwijamy folię aluminiową.   Jeszcze ciepłą (ale nie gorącą), zdejmujemy ostrożnie z papieru i umieszczamy na folii. Smarujemy serkiem, posypujemy orzechami, a na końcu wykładamy masę z pomidorów i tofu. 

Całość zwijamy dość ciasno i owijamy mocno folią aluminiową, tworząc duuży baton. 

Tak przygotowaną roladę wkładamy do lodówki, aby stężała. Na godzinę, ale najlepiej na kilka. 

Po wyjęciu z lodówki, roladę odwijamy z folii i kroimy ostrym nożem. Wbrew pozorom, roladę kroi się ładnie. Nie rozpada się i można elegancko wyeksponować ją na talerzu. 

Smacznego.

Rada: zamiast masy z pomidorów suszonych i tofu naturalnego, można użyć tofu wędzonego. Wówczas tofu kroimy dość cienko i układamy na orzechach. 

                                     


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz