czwartek, 10 lutego 2022

Wegańskie owsianki

 Wegańskie ciastka owsiane

Jedz owies, a będziesz silny jak Szkot. Szkoci słyną z tężyzny fizycznej, owsianki, whisky i haggis (to specjał szkockiej kuchni narodowej, przyrządzany z owczych podrobów, wymieszanych z cebulą, mąką owsianą, przyprawami i tłuszczem, zaszytych i duszonych w owczym żołądku). Na ten ostatni nie podam wam przepisu ;) ale dziś podzielę się przepisem na super food - czyli domowe, wegańskie ciastka owsiane, które są zdrowe, pożywne i szybko się je robi. Można jeść je na śniadanie do porannej kawy, bądź zabrać do szkoły lub pracy, jako zdrowa i energetyczna przekąska. 

 

Składniki:

- 1 szklanka mąki pszennej

- 1 szklanka płatków owsianych

- 1 banan

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

- 100 gram roztopionego tłuszczu (może być olej kokosowy, roślinny blok)

- łyżeczka zmielonej skórki cytrynowej

- szklanka orzechów

- pół szklanki suszonych owoców (daktyle, figi, morele, śliwki)

- 1/4 szklanki mleka roślinnego

- 2 łyżki siemienia lnianego 

Sposób przygotowania:

Orzechy i suszone owoce pociachać, ale nie bardzo drobno.  Banana rozgnieść widelcem. Tłuszcz roztopić w garnuszku. Wszystkie składniki połączyć. Można wymieszać je łyżką, albo łapą. Gdy masa jest bardzo gęsta dodać odrobinę więcej mleka.

Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni, może być termoobieg.

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Za pomocą łyżki do lodów, maczanej w zimnej wodzie nabieramy masę, wykładamy na papier do pieczenia i lekko spłaszczamy dłonią. Ciastka pieczemy ok. 15 minut. 

Po wyjęciu z pieca ciastka są mokre i lekko się rozpadają. Dajmy im moment na stężenie. Albo zjedzmy od razu, w brzuchu nie widać ;)

Ciastka można przechowywać w pudełku do 5 dni. 

Rada: jeśli nie zależy wam na wegańskiej wersji, to zamiast banana można dać jajo, a zamiast roślinnego oleju, można użyć masła :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz