piątek, 25 lutego 2022

Owsiane fit gofry

 Fit gofry 

Gofry z reguły kojarzą nam się z wakacjami, morzem. W lutym też możemy zafundować sobie odrobinę wakacji, w wersji fit. Dzisiejsze gofry są bardzo proste w przygotowaniu, dietetyczne, zdrowe i tanie. Wystarczą tylko 3 składniki. 

Składniki:

- 1 dojrzały banan 

- półtorej szklanki płatków owsianych (w wersji bezglutenowej wybieramy płatki gluten free)

- 1 szklanka mleka roślinnego

- szczypta soli

- w wersji niewegańskiej 1 jajko

- jeśli robimy wersję wegańską, bez jajka, dodajemy 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 

- odrobina oleju do posmarowania gofrownicy


Sposób przygotowania:

Płatki owsiane mielimy na mąkę. Łączymy z rozgniecionym bananem, solą i mlekiem. Ja robię to przy pomocy blendera. Masa ma mieć konsystencję gęstej śmietany. Jeśli jest zbyt rzadka dodajemy więcej płatków, jeśli zbyt gęsta dolewamy więcej mleka. 

Gofrownicę rozgrzewamy, smarujemy olejem i pieczemy gofry na rumiano. 

Propozycja podania: gofry można podawać z owocami, bitą śmietaną, posypane gorzką czekoladą, z masłem orzechowym i granatem, marmoladą pomarańczową, przepis w linku: https://mojewiejskiewegegotowanie.blogspot.com/2022/01/marmolada-pomaranczowa.html

Rada: płatki owsiane dość szybko wchłaniają płyn, więc z czasem masa gęstnieje. Wówczas należy dodać odrobinę mleka i wymieszać. 


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz