Fit gofry
Gofry z reguły kojarzą nam się z wakacjami, morzem. W lutym też możemy zafundować sobie odrobinę wakacji, w wersji fit. Dzisiejsze gofry są bardzo proste w przygotowaniu, dietetyczne, zdrowe i tanie. Wystarczą tylko 3 składniki.
Składniki:
- 1 dojrzały banan
- półtorej szklanki płatków owsianych (w wersji bezglutenowej wybieramy płatki gluten free)
- 1 szklanka mleka roślinnego
- szczypta soli
- w wersji niewegańskiej 1 jajko
- jeśli robimy wersję wegańską, bez jajka, dodajemy 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- odrobina oleju do posmarowania gofrownicy
Sposób przygotowania:
Płatki owsiane mielimy na mąkę. Łączymy z rozgniecionym bananem, solą i mlekiem. Ja robię to przy pomocy blendera. Masa ma mieć konsystencję gęstej śmietany. Jeśli jest zbyt rzadka dodajemy więcej płatków, jeśli zbyt gęsta dolewamy więcej mleka.
Gofrownicę rozgrzewamy, smarujemy olejem i pieczemy gofry na rumiano.
Propozycja podania: gofry można podawać z owocami, bitą śmietaną, posypane gorzką czekoladą, z masłem orzechowym i granatem, marmoladą pomarańczową, przepis w linku: https://mojewiejskiewegegotowanie.blogspot.com/2022/01/marmolada-pomaranczowa.html
Rada: płatki owsiane dość szybko wchłaniają płyn, więc z czasem masa gęstnieje. Wówczas należy dodać odrobinę mleka i wymieszać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz