piątek, 25 lutego 2022

Wegański strogonow z boczniaków

 Strogonow z boczniaków

Boeuf Strogonow to danie kuchni rosyjskiej. Od wczoraj trwa wojna. Rosja zaatakowała Białoruś. Banujemy wszystko co rosyjskie, a więc i banujemy oryginalny przepis. To tradycyjnie danie przygotowywane jest z polędwicy wołowej. Dziś zaproponuję wam odmianę wegańską,  która na pewno zdobędzie wasze serca. 

Składniki: 

- 300 gram boczniaków

- 150 gram pieczarek

- 1 cebula

- 2 ząbki czosnku

- 1 papryka

- 1 ogórek kiszony (opcjonalnie)

- 2 łyżki koncentratu pomidorowego

- 2 łyżki sosu sojowego

- 1 łyżka musztardy sarepskiej

- 2 łyżki mąki

- 1/2 papryczki chili bądź szczypta płatków chili

- 1/2 łyżeczki wędzonej papryki

- 1/2 łyżeczki soli

- szczypta czarnego pieprzu

- 2 łyżki oleju

- 50 gram śmietanki sojowej

Sposób przygotowania: 

Cebulę i czosnek obieramy, drobno kroimy. Na patelni z grubym dnem rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulę i czosnek. Solimy. Podsmażamy na złoty, mieszając od czasu do czasu. Uważamy, żeby nie przypalić czosnku, bo zrobi się gorzki. Boczniaki myjemy i kroimy na paski. Wrzucamy na patelnię. Podsmażamy około 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Pieczarki kroimy na ćwiartki i dodajemy do boczniaków. Całość podsmażamy jeszcze chwilę. Dodajemy wszystkie przyprawy, poza papryką wędzoną. Mieszamy. Dodajemy mąkę. Mieszamy. Dolewamy 1/3 szklanki wody, przykrywamy i dusimy około 5 minut. W tym czasie kroimy paprykę i ogórka w paseczki. Dorzucamy na patelnię, mieszamy, przykrywamy i dusimy jeszcze jakieś 2-3 minuty. Po tym czasie odkrywamy, dodajemy paprykę wędzoną i śmietankę, mieszamy. W razie konieczności dosmaczamy. 

Propozycje podania: potrawę można podać z ryżem, kaszą, z bagietką czosnkową, albo samą posypaną natką pietruszki. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz