Strogonow z boczniaków
Boeuf Strogonow to danie kuchni rosyjskiej. Od wczoraj trwa wojna. Rosja zaatakowała Białoruś. Banujemy wszystko co rosyjskie, a więc i banujemy oryginalny przepis. To tradycyjnie danie przygotowywane jest z polędwicy wołowej. Dziś zaproponuję wam odmianę wegańską, która na pewno zdobędzie wasze serca.
Składniki:
- 300 gram boczniaków
- 150 gram pieczarek
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 papryka
- 1 ogórek kiszony (opcjonalnie)
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka musztardy sarepskiej
- 2 łyżki mąki
- 1/2 papryczki chili bądź szczypta płatków chili
- 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
- 1/2 łyżeczki soli
- szczypta czarnego pieprzu
- 2 łyżki oleju
- 50 gram śmietanki sojowej
Sposób przygotowania:
Cebulę i czosnek obieramy, drobno kroimy. Na patelni z grubym dnem rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulę i czosnek. Solimy. Podsmażamy na złoty, mieszając od czasu do czasu. Uważamy, żeby nie przypalić czosnku, bo zrobi się gorzki. Boczniaki myjemy i kroimy na paski. Wrzucamy na patelnię. Podsmażamy około 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Pieczarki kroimy na ćwiartki i dodajemy do boczniaków. Całość podsmażamy jeszcze chwilę. Dodajemy wszystkie przyprawy, poza papryką wędzoną. Mieszamy. Dodajemy mąkę. Mieszamy. Dolewamy 1/3 szklanki wody, przykrywamy i dusimy około 5 minut. W tym czasie kroimy paprykę i ogórka w paseczki. Dorzucamy na patelnię, mieszamy, przykrywamy i dusimy jeszcze jakieś 2-3 minuty. Po tym czasie odkrywamy, dodajemy paprykę wędzoną i śmietankę, mieszamy. W razie konieczności dosmaczamy.
Propozycje podania: potrawę można podać z ryżem, kaszą, z bagietką czosnkową, albo samą posypaną natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz