Pożywna, wegańska sałatka z białą fasolą
Bardzo szybka, smaczna i pożywna sałatka z białą fasolą. Można ją podać na śniadanie, lunch, obiad, czy przyjęcie. Można również zabrać do pracy na drugie śniadanie. Jest niezwykle łatwa i niedroga w przygotowaniu.
Składniki:
- 1 puszka białej fasoli (oczywiście możecie użyć suchej fasoli; wówczas należy namoczyć ją na noc i na drugi dzień, po wymianie wody na świeżą, ugotować do miękkości)
- 1/2 ogórka zielonego
- 1 cebula (biała, bądź czerwona)
- 2 ząbki czosnku
- pęczek koperku
- kilka suszonych pomidorów
Sos:
- 50 ml mleka sojowego
- 4 łyżki majonezu wegańskiego
- 1 łyżka pasty tahini
- sól
- pieprz
- łyżeczka sosu sriracha
Sposób przygotowania:
Fasolę odcedzić. Ogórka umyć, pokroić w półksiężyce. Cebulę i czosnek obrać i pokroić w drobną kostkę. Pomidory pokroić. Koperek poszatkować. Składniki sosu wymieszać i zalać nimi składniki sałatki. Całość wymieszać. Można jeść od razu, bądź schłodzić w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz