czwartek, 20 stycznia 2022

Pożywna sałatka z białą fasolą

 Pożywna, wegańska sałatka z białą fasolą

Bardzo szybka, smaczna i pożywna sałatka z białą fasolą. Można ją podać na śniadanie, lunch, obiad, czy przyjęcie. Można również zabrać do pracy na drugie śniadanie. Jest niezwykle łatwa i niedroga w przygotowaniu.

Składniki:

- 1 puszka białej fasoli (oczywiście możecie użyć suchej fasoli; wówczas należy namoczyć ją na noc i na drugi dzień, po wymianie wody na świeżą, ugotować do miękkości)

- 1/2 ogórka zielonego

- 1 cebula (biała, bądź czerwona)

- 2 ząbki czosnku

- pęczek koperku 

- kilka suszonych pomidorów

Sos:

- 50 ml mleka sojowego

- 4 łyżki majonezu wegańskiego

- 1 łyżka pasty tahini

- sól

- pieprz

- łyżeczka sosu sriracha

Sposób przygotowania:

Fasolę odcedzić. Ogórka umyć, pokroić w półksiężyce. Cebulę i czosnek obrać i pokroić w drobną kostkę. Pomidory pokroić. Koperek poszatkować. Składniki sosu wymieszać i zalać nimi składniki sałatki. Całość wymieszać. Można jeść od razu, bądź schłodzić w lodówce.  




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz