Wegańskie pâté z pieczarek
Wczoraj wieczorem kupiłam 3 opakowania wspaniałych pieczarek na przecenie. Trzeba je dość szybko przerobić, więc dziś na pierwszy ogień poszło pâté z pieczarek. Pâté to francuski odpowiednik pasty do chleba. Nie ma nic wspólnego z naszymi pieczonymi pasztetami, które mają chrupiącą skórkę, a miękkie wnętrze. Pâté to pasztet, bądź pasta do chleba, którą przechowujemy w słoiczku, bądź pojemniku, smarujemy nim pieczywo. Jego wykonanie jest banalnie proste, wygląd może nieco zniechęca, ale smak jest zadziwiający. Naprawdę polecam go, jako świetną alternatywę dla bardzo popularnego hummusu, czy sklepowych past do chleba. Jego wykonanie zajmuje mniej czasu, niż pójście do sklepu, po gotowca.
Składniki:
- 350 gram pieczarek
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- kilka suszonych grzybów
- 1 ziemniak
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki białego pieprzu
- 1/2 łyżeczki tymianku
- 1/2 łyżeczki majeranku
- 2 łyżki płatków drożdżowych
- 1 łyżeczka sosu sojowego grzybowego (opcjonalnie)
- 1 łyżka oleju do smażenia
Sposób przygotowania:
Ziemniaka obieramy i gotujemy z suszonymi grzybami. Cebulę kroimy w dość grubą kostkę, wrzucamy na rozgrzany olej, smażymy 2-3 minuty, dodajemy pokrojony dość grubo czosnek. Podsmażamy koleją minutę. Wrzucamy pokrojone na ćwiartki pieczarki, dorzucamy ugotowane grzyby i ziemniaka (wody z gotowania nie wylewamy). Całość smażymy przez ok 5 minut. Dodajemy przyprawy (poza majerankiem), dolewany kilka łyżek wody, która pozostała nam z gotowania ziemniaków z grzybami suszonymi. Dusimy bez przykrycia, aż pieczarki zmiękną, a płyn odparuje. Gdy masa przestygnie, całość blendujemy, na gładką masę, dodajemy płatki drożdżowe i sos sojowy. Przechowujemy w zamkniętym słoiku, bądź pojemniku w lodówce. Najlepiej smakuje na kromce domowego chleba na zakwasie z ogórkiem kiszonym. Przepis na chleb w linku: https://mojewiejskiewegegotowanie.blogspot.com/2018/08/chleb-na-zakwasie.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz