środa, 19 sierpnia 2020

Cukinia po chińsku

 Smażona cukinia po chińsku

Po wakacjach na Krecie, gdzie jest fantastyczne jedzenie, w cukinii i bakłażanie zakochałam się na nowo. Tam podaje się je bardzo prosto i klasycznie, pokrojone w słupki i smażone, czasem w pomidorach. Jednak nie od dziś wiadomo, że piękno tkwi w prostocie. Po pracy postanowiłam na szybko zrobić coś z cukinii. Równie prostego i smacznego, jak greckie specjały, tyle, że wybrałam się do Chin. 


Składniki:

- 2 cukinie 

- 3 ząbki czosnku

- 2 łyżki oleju sezamowego

- garść sezamu 

- 1 łyżka sosu sojowego

 


Sposób przygotowania:

Cukinię myjemy, osuszamy i kroimy w słupki bądź półplasterki. Na rozgrzaną patelnię, bądź wok lejemy olej sezamowy, wrzucamy cukinię, smażymy 2 minuty, dodajemy posiekany czosnek, smażymy kolejne 2 minuty.  Gdy cukinia będzie już lekko zrumieniona i dość miękka dodajemy sos sojowy i sezam. Smażymy jeszcze ok. 30 sekund, żeby sezam się nie przypalił bo będzie gorzki. Danie świetnie nadaje się jako przystawka na gorąco, bądź dodatek do obiadu. Jest bardzo proste, szybkie, tanie i aromatyczne. 


Rada: sezam można równie dobrze zrumienić na suchej patelni, wówczas wydobędziemy jego orzechowy aromat. 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz