Smażona cukinia po chińsku
Po wakacjach na Krecie, gdzie jest fantastyczne jedzenie, w cukinii i bakłażanie zakochałam się na nowo. Tam podaje się je bardzo prosto i klasycznie, pokrojone w słupki i smażone, czasem w pomidorach. Jednak nie od dziś wiadomo, że piękno tkwi w prostocie. Po pracy postanowiłam na szybko zrobić coś z cukinii. Równie prostego i smacznego, jak greckie specjały, tyle, że wybrałam się do Chin.
Składniki:
- 2 cukinie
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju sezamowego
- garść sezamu
- 1 łyżka sosu sojowego
Sposób przygotowania:
Cukinię myjemy, osuszamy i kroimy w słupki bądź półplasterki. Na rozgrzaną patelnię, bądź wok lejemy olej sezamowy, wrzucamy cukinię, smażymy 2 minuty, dodajemy posiekany czosnek, smażymy kolejne 2 minuty. Gdy cukinia będzie już lekko zrumieniona i dość miękka dodajemy sos sojowy i sezam. Smażymy jeszcze ok. 30 sekund, żeby sezam się nie przypalił bo będzie gorzki. Danie świetnie nadaje się jako przystawka na gorąco, bądź dodatek do obiadu. Jest bardzo proste, szybkie, tanie i aromatyczne.
Rada: sezam można równie dobrze zrumienić na suchej patelni, wówczas wydobędziemy jego orzechowy aromat.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz