Klasyczny kebab wegański
Staram się jeść zdrowo, niemal nigdy nie jem na mieście, ale czasem i ja mam ochotę na śmieciucha. Domowy wegański kebab jest niezwykle prosty i tani w przygotowaniu. Można podać go zawiniętego w placek z dodatkiem warzyw, ale i osobno na talerzu z frytkami i surówką.
Składniki:
- opakowanie kotletów sojowych
- 4 łyżki oleju + odrobina do smażenia
- przyprawa do gyrosa
- pół łyżeczki soli
- pół łyżeczki pieprzu
- 4 łyżeczki sosu sojowego
Sposób przygotowania:
Do garnka wlewamy wodę, dodajemy odrobinę soli, łyżeczkę przyprawy gyros i łyżeczkę sosu sojowego. Na wrzątek wrzucamy kotlety sojowe i gotujemy je 5 minut. Po tym czasie odsączamy i czekamy aż wystygną. Wówczas kroimy je na paski. Przygotowujemy marynatę: 4 łyżki oleju, 4 łyżeczki przyprawy gyros, 4 łyżeczki sosu sojowego, szczypta soli i szczypta pieprzu. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i w tak powstałej marynacie obtaczamy nasze paski sojowe. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i smażymy naszego gyrosa, do zrumienienia z obu stron.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz