wtorek, 25 sierpnia 2020

Wegańska musaka

 Wegańska musaka 

Tegoroczne wakacje na Krecie zaowocowały miłością do greckiego jedzenia i greckiej kuchni. Musaka to tradycyjne danie kuchni greckiej, oparte na bakłażanie, pomidorach, mięsie mielonym. Moja musaka jest wegańska i zupełnie nie traci na wartości. Jej przygotowanie jest nieco czasochłonne, ale to fajny pomysł na obiad, kolację, ale i jako danie na ciepło, którym można poczęstować gości. 

 


Składniki:

- 2 bakłażany

- kilka ziemniaków

- 1 cebula

- 3 ząbki czosnku

- 1 kartonik przecieru pomidorowego

- 1 puszka pomidorów 

- niemięso mielone, bądź quorn mielony, bądź soczewica zielona 

- 3 łyżki oleju 

- 1 łyżka soli

- 1/2 łyżeczki tymianku

- 1/2 łyżeczki oregano 

- 1 łyżeczka gotowej przyprawy do musaki

 

Składniki na sos beszamelowy:

- 250 ml mleka roślinnego

- 2 łyżki mąki pszennej

- 1/2 łyżeczki soli

- 1/2 łyżeczki białego pieprzu, najlepiej świeżo zmielonego

- 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej 



 

Sposób przygotowania:

Zaczynamy od umycia i pokrojenia bakłażana, w 0,5 cm plastry. Każdy plaster oprószamy solą, i zostawiamy na sitku ok. 30 minut. W międzyczasie obieramy ziemniaki, kroimy na plastry, podobnie jak bakłażana. Na rozgrzaną patelnię lejemy 1 łyżkę oleju i smażymy plastry ziemniaka, z każdej strony na złoty kolor. Usmażone plastry ziemniaka odkładamy na talerz. Cebulę kroimy w piórka, podsmażamy na złoto, dodając posiekany czosnek, smażymy ok. minuty, dwóch, uważając, żeby czosnek się nie spalił, bo będzie gorzki. Dodajemy niemięso, quorn, bądź zieloną soczewicę. (W przypadku użycia soczewicy, musimy namoczyć ją wcześniej przez kilka godzin, a następnie ugotować do miękkości). Całość smażymy ok. 6-7 minut, od czasu do czasu mieszając. Następnie zalewamy całość pomidorami z puszki, oraz przecierem pomidorowym. Dodajemy przyprawy i dusimy kilka minut, aby płyn nieco odparował. Próbujemy i w razie potrzeby dosmaczamy. Teraz zabieramy się za bakłażan. Każdy plaster wycieramy ręcznikiem papierowym i grilujemy na odrobinie oliwy z oliwek. Uwaga! bakłażan chłonie tłuszcz jak gąbka, więc lepiej każdy plaster delikatnie naoliwić, niż lać olej na grill czy patelnię. Gdy bakłażan będzie ugrilowany,  naczynie żaroodporne delikatnie smarujemy olejem i na jego dno układamy ziemniaki. Następnie plastry bakłażana. Na bakłażan wylewamy sos pomidorowy z niemiesem. Na sos układamy plastry bakłażana i na to plastry ziemniaka. Czas na sos beszamelowy. Do garnka wlewamy mleko, po podgrzaniu dodajemy mąkę i przyprawy, trzepaczką roztrzepujemy mąkę, pozbywając się grudek. Doprowadzamy do wrzenia, aby nasz sos nieco stężał. Tak powstałym sosem, zalewamy naszą musakę i wstawiamy na ok. 40 minut do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Po upieczemy, zostawiamy naszą zapiekankę na ok. 5 minut do stężenia i dopiero kroimy. Najlepiej podawać i spożywać na gorąco. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz