poniedziałek, 3 września 2018

Pierogi ruskie

Pierogi ruskie




Najlepsze pod słońcem w lokalu nr 22 w angielskiej wsi Willoughton, czyli u mnie. Kocham pierogi ruskie i gdy tylko mam sposobność, pochłaniam je w różnych miejscach. Niestety pierogi ruskie, to też jedno z niewielu dań, dostępnych dla wegetarian w polskich lokalach gastronomicznych. Kiedyś pierogi zaliczane były do "bida potraw". "Bida potrawa" to bardzo skromne danie, które można było przyrządzić niemal ze wszystkiego, wystarczyło trochę mąki, wody, wsad dowolny. Teraz w Internecie można znaleźć dziesiątki wariacji na temat pieroga. Moim zdaniem sekret pieroga tkwi w cieście.

Kiedyś zostaliśmy zaproszeni na kolację do naszych angielskich przyjaciół. Wzięliśmy ze sobą pierogi ruskie. Gospodarzom tak smakowało nasze danie, że postanowili pojechać na wakacje do Polski. Pierwszym ich posiłkiem w Polsce było co? Oczywiście pierogi, tyle, że zamiast jednej porcji, zamówili wszystkie możliwe opcje. Na ich stole wylądowało 8 talerzy z 10 pierogami na każdym z nich.


Składniki:  

na ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka gorącej wody
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżka oleju 

na farsz: 
- 1/2 kg sera białego (najlepiej tłustego)
- 1/2 kg ziemniaków
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 2 cebule 
- 2 łyżki oleju rzepakowego 

opcjonalnie do okraszenia:
- 1 cebula
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- szczypta soli
- szczypta pieprzu

Sposób przygotowania:

Ziemniaki obrać, ugotować do miękkości. Przecisnąć przez praskę razem z twarogiem. Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju. Dodać do farszu. Posolić, popieprzyć. Farsz powinien być pikantny. 
Ciasto: mąkę wsypać do sporej miski, dodać gorącą wodę oraz olej, szybko zagnieść ciasto (uwaga, będzie gorące, najlepiej zacząć od mieszania łyżką). Po wyrobieniu ciasta przykryć je talerzem, aby się zaparzyło. Po 15 minutach wałkować ciasto na cienkie placki, szklanką wykrawać kółka, nakładać farsz, uwaga na brzegi, żeby nie pobrudzić farszem, bo wtedy ciasto nie będzie chciało się kleić. Zlepione pierogi gotować w lekko osolonym wrzątku z dodatkiem kapki oleju. Pierogi można okrasić zrumienioną cebulką, podawać z kefirem. 
Rada: pierogi są też świetne na drugi dzień po odsmażeniu na patelni.  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz