Krokiety z kaszą gryczaną i pieczarkami
Krokiety
Krokiety kocham, równie mocno jak pierogi. Równie mocno nie lubię ich robić, ponieważ są czasochłonne. Wymagają wolnego popołudnia, specjalnej okazji, lub zwyczajnie pypcia na nie.
Podstawa to dobre, elastyczne naleśniki. Na krokiety naleśniki powinny być nieco grubsze niż zazwyczaj.
Rada: po usmażeniu naleśniki kładę na talerzu i owijam folią, dzięki temu naleśniki się nie zsychają i są elastyczne.
Przepis na naleśniki wegańskie:
Składniki:
- 450 ml płynów - pół na pół woda i mleko roślinne
- łyżka oleju
- szczypta soli
- 2,5 do 3 szklanek mąki
- w wersji niewegańskiej można dodać jajko
Sposób przygotowania:
Połącz płyny, dodaj resztę składników. Ciasto powinni mieć konsystencję gęstej śmietany. Smaż na patelni, bądź naleśnikarce (to sprzęt, bez którego nie wyobrażam sobie życia w kuchni) grubsze naleśniki.
Przepis na farsz:
Składniki:
- 2 szklanki kaszy gryczanej
- 0,5 kg pieczarek
- 2 cebule
- sól
- pieprz
- majeranek
- szczypta methi
Sposób przygotowania:
Kaszę gryczaną ugotuj według przepisu na opakowaniu. Cebule pokrój w drobną kostkę, podsmaż na niewielkiej ilości oleju. Pieczarki zetrzyj na tarce o grubych oczkach, dodaj do podsmażonej cebuli. Przypraw solą, pieprzem i roztartym w dłoniach majerankiem i methi. Duś pod przykryciem kilka minut. Doprowadź do redukcji płynu powstałego z podduszania pieczarek. Zawartość patelni połącz z ugotowaną kaszą gryczaną. Wedle potrzeby dopraw do smaku.
Ostatnia baza - Zawijanie krokietów
Sposób przygotowania krokietów:
Naleśnik rozłóż na płaskiej powierzchni, równomiernie rozprowadź farsz, pozostawiając ok. 05 cm od brzegu. Zawijaj jak liście kapusty na gołąbki. Zawijasa mocz w rozbełtanym jajki, przyprawionym solą i pieprzem. Następnie obtaczaj w bułce tartej i na patelachę. Usmażone krokiety najlepiej jeść na gorąco z zieloną surówką. Dobre są też na dzień następny.
Rada: w wersji wegetariańskiej między naleśnika i farsz można położyć plasterek żółtego sera. Ser podczas smażenia fajnie się rozpuści, będzie cudnie ciągnący :)
-
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz