poniedziałek, 3 września 2018

Cukiniowe placuszki z curry

Cukiniowe placuszki z curry

Kabaczek, czy cukinia. Kiedyś miałam zagwózdkę związaną z tymi dwoma nazwami. Zupełnie niepotrzebnie, ponieważ kabaczek i cukinia to ten sam gatunek rośliny, ale w różnym okresie wzrostu i na różnym etapie dojrzewania. Cukinia jest młoda, jędrna, delikatna i słodkawa. Może być zarówno żółta, jak i zielona. Kabaczek zaś to nazwa cukinii dojrzałej, większej, z pestkami

 

Składniki:  

- 1 kabaczek, bądź 2-3 cukinie (w zależności od wielkości)
- 1 cebula
- 1 jajo (w wersji wegańskiej, można pominąć)
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka curry
- olej do smażenia 

Sposób przygotowania:

Umyć cukinie (kabaczek pozbawić dużych pestek), zetrzeć na tarce o dużych oczkach, ja robię to w blenderze na tarczy). Umieścić w sporej misce, dodać sól, wymieszać, zostawić na moment, żeby cukinia puściła sok. Dodać pieprz, curry, jajko, mąkę, wymieszać. Jeśli ciasto będzie za rzadkie dodać więcej mąki. Masa powinna być wyrazista w smaku, słona, pieprzna, z mocno wyczuwalną nutą curry. Smażyć niewielkie placuszki na rozgrzanym oleju, odsączać z nadmiaru tłuszczu na rozgrzanym oleju. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz