Cukiniowe placuszki z curry
Kabaczek, czy cukinia. Kiedyś miałam zagwózdkę związaną z tymi dwoma nazwami. Zupełnie niepotrzebnie, ponieważ kabaczek i cukinia to ten sam
gatunek rośliny, ale w różnym okresie wzrostu i na różnym etapie
dojrzewania. Cukinia jest młoda, jędrna, delikatna i słodkawa. Może być
zarówno żółta, jak i zielona.
Kabaczek zaś to nazwa cukinii dojrzałej, większej, z pestkami
Składniki:
- 1 kabaczek, bądź 2-3 cukinie (w zależności od wielkości)
- 1 cebula
- 1 jajo (w wersji wegańskiej, można pominąć)
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka curry
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Umyć cukinie (kabaczek pozbawić dużych pestek), zetrzeć na tarce o dużych oczkach, ja robię to w blenderze na tarczy). Umieścić w sporej misce, dodać sól, wymieszać, zostawić na moment, żeby cukinia puściła sok. Dodać pieprz, curry, jajko, mąkę, wymieszać. Jeśli ciasto będzie za rzadkie dodać więcej mąki. Masa powinna być wyrazista w smaku, słona, pieprzna, z mocno wyczuwalną nutą curry. Smażyć niewielkie placuszki na rozgrzanym oleju, odsączać z nadmiaru tłuszczu na rozgrzanym oleju.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz