Cukinia smażona z methi i słodką bazylią, pesto z suszonych pomidorów i tahini oraz pęczak
Słodka bazylia, czyli tukmaria wyglądem
przypomina czarnuszkę, bądź nasiona chia, i podobnie jak one reaguje,
czyli pęcznieje po zalaniu wodą. Od ponad 5 tysięcy lat uprawiana jest w
Indiach i uznawana, dzięki swym zdrowotnym właściwościom za "święte
nasiona". Od kilku sezonów jej zalety doceniają prowadzący zdrowy tryb
życia mieszkańcy Europy, nazywając ją "super jedzeniem". Nasiona
słodkiej bazylii są bardzo bogate w witaminy, zwłaszcza K i A oraz
magnez, wapń, mangan, miedź, potas i żelazo. Ważna informacja dla osób cierpiących na anemię i niedobór żelaza - 100 g
nasionek zapewnia 40 proc. dziennego zapotrzebowania na ten składnik.
Regularnie spożywana słodka bazylia zapewnia odżywioną i ładną skórę, a
także korzystnie wpływa na wygląd włosów. Tukmaria jest niskokaloryczna i zawiera dużo błonnika, który na dłużej
zapewnia uczucie sytości, ograniczając tym samym ochotę na niezdrowe
przekąski pomiędzy głównymi posiłkami. Dzięki żelowej otoczce nasiona
spowalniają proces zamiany węglowodanów w cukry, co skutecznie zmniejsza
apetyt, więc polecana jest w dietach odchudzających.
Składniki:
- 1 cukinia
- 1 cebula
- 250 gram pęczaku
- kilka suszonych pomidorów
- łyżeczka tahini
- 1 łyżeczka methi
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka słodkiej bazylii
- 2 łyżki oleju
- woda do ugotowania kaszy
Sposób przygotowania:
Kaszę ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Cebulę obrać, pokroić w grubą kostkę, cukinię umyć, pokroić w pół talarki, warzywa podsmażyć na rozgrzanym oleju, dodając przyprawy i od czasu do czasu mieszając. Pomidory zblendować z pastą tahini.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz