Powidła śliwkowe
Lubię
Anglików za to, że dla nich owoce produkuje się w fabryce, a nabywa w
markecie, wtedy ja mam nieograniczony dostęp do real food, czyli śliwek,
jabłek, gruszek, które rosną tuż za płotem. Idąc z psem na spacer, zawsze mam w kieszeni jakiś worek, do którego mogę zebrać to co akurat się trafi (psią kupę czasem też, ale z niej nie gotuję;)), dziś trafiłam na śliwki, będą powidła śliwkowe.
Składniki:
- 1 kg śliwek
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 50 gram gorzkiej czekolady
Sposób przygotowania:
Ze śliwek usunąć pestki, owoce umyć, umieścić w garnku z grubym dnem. Smażyć na małym gazie pół godziny pod przykryciem, po tym czasie zdjąć pokrywkę i smażyć dalej, od czasu do czasu mieszając. 30 minut przed końcem dodać cukier, czekoladę i cynamon. Dokładnie wymieszać. Gotowe powidła przełożyć do wyparzonych wcześniej słoiczków i zawekować.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz