poniedziałek, 3 września 2018

Powidła śliwkowe z czekoladą

Powidła śliwkowe 


Lubię Anglików za to, że dla nich owoce produkuje się w fabryce, a nabywa w markecie, wtedy ja mam nieograniczony dostęp do real food, czyli śliwek, jabłek, gruszek, które rosną tuż za płotem. Idąc z psem na spacer, zawsze mam w kieszeni jakiś worek, do którego mogę zebrać to co akurat się trafi (psią kupę czasem też, ale z niej nie gotuję;)), dziś trafiłam na śliwki, będą powidła śliwkowe.


Składniki:

- 1 kg śliwek
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka cynamonu 
- 50 gram gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania:  

Ze śliwek usunąć pestki, owoce umyć, umieścić w garnku z grubym dnem. Smażyć na małym gazie pół godziny pod przykryciem, po tym czasie  zdjąć pokrywkę i smażyć dalej, od czasu do czasu mieszając. 30 minut przed końcem dodać cukier, czekoladę i cynamon. Dokładnie wymieszać. Gotowe powidła przełożyć do wyparzonych wcześniej słoiczków i zawekować.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz