poniedziałek, 3 września 2018

Wegańskie pieczonki

Wegańskie pieczonki 

 Kiedy zatęskni mi się za ogniskiem, za smakiem i zapachem letnich, czy wczesnojesiennych duszonek z ogniska, robię taką domową imitację.




Składniki: 

- kilka dużych liści z kapusty
- 1 kilogram ziemniaków
- 1 kilogram cebuli
- 0,5 kg marchewki
- 0,5 kg buraków
- 1/2 łyżki soli
- 2 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka papryki wędzonej
- majeranek 
- 3 łyżki oleju rzepakowego  

Sos:
- jogurt (roślinny, w wersji wegetariańskiej może być zwykły)
- 1 ogórek zielony
- 2 ząbki czosnku
- szczypta soli kala namak
- pół pęczka koperku

Sposób przygotowania:

Warzywa obieram, myję, kroję w plastry. Garnek wykładam liśćmi kapusty, wrzucam połowę ziemniaków, cebulę, marchew, buraki, resztę ziemniaków. Dodaję przyprawy, zalewam olejem, przykrywam liśćmi kapusty. Przykrywam garnek. Pieczonki robię w szybkowarze, więc zamykam gar i gotuję ok. 40 minut. 
W między czasie robię sos. Trę ogórek na grubej tarce, przeciskam czosnek przez praskę, siekam koperek, to wszystko mieszam z jogurtem, doprawiam solą kala namak. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz