Wegańskie pieczonki
Kiedy zatęskni mi się za ogniskiem, za smakiem i zapachem letnich, czy wczesnojesiennych duszonek z ogniska, robię taką domową imitację.
Składniki:
- kilka dużych liści z kapusty
- 1 kilogram ziemniaków
- 1 kilogram cebuli
- 0,5 kg marchewki
- 0,5 kg buraków
- 1/2 łyżki soli
- 2 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka papryki wędzonej
- majeranek
- 3 łyżki oleju rzepakowego
Sos:
- jogurt (roślinny, w wersji wegetariańskiej może być zwykły)
- 1 ogórek zielony
- 2 ząbki czosnku
- szczypta soli kala namak
- pół pęczka koperku
Sposób przygotowania:
Warzywa obieram, myję, kroję w plastry. Garnek wykładam liśćmi kapusty, wrzucam połowę ziemniaków, cebulę, marchew, buraki, resztę ziemniaków. Dodaję przyprawy, zalewam olejem, przykrywam liśćmi kapusty. Przykrywam garnek. Pieczonki robię w szybkowarze, więc zamykam gar i gotuję ok. 40 minut.
W między czasie robię sos. Trę ogórek na grubej tarce, przeciskam czosnek przez praskę, siekam koperek, to wszystko mieszam z jogurtem, doprawiam solą kala namak.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz