niedziela, 7 lutego 2021

Wegańskie ślimaki cynamonowe

 Wegańskie ślimaki cynamonowe 

Na samym początku radzę użyć podwójnej porcji składników, ponieważ ślimaki znikają z talerza w mgnieniu oka. Robi się je niezwykle łatwo, ale jak to przy cieście drożdżowym potrzebujemy nieco czasu na wyrośnięcie. Świetnie nadają się jako słodka przekąska do szkoły, pracy, ale i czasoumilacz do popołudniowej kawy, czy spotkania w gronie przyjaciół.

Składniki:

Ciasto:

- 15 gram świeżych drożdży albo 7 gram drożdży suchych (odkąd przeprowadziłam się do UK używam tylko suchych - dają radę)

- 1/4 szklanki ciepłej wody

- 1 łyżka margaryny roślinnej, lub oleju kokosowego

- 2 łyżki cukru trzcinowego 

- 1 szklanka mąki pszennej

- 1/4 łyżeczki soli

Nadzienie:

- 1 dojrzały banan 

- 2-3 łyżki cukru trzcinowego

- 1 łyżka mielonego cynamonu

- 1 łyżka dobrego mała orzechowego  




Sposób przygotowania:

Drożdże łączymy z łyżeczką cukru i ciepłą wodą. Odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 15 minut. Tłuszcz lekko roztapiamy, dodajemy cukier. W dużej misce łączymy ze sobą składniki suche: mąkę z solą. Robimy zagłębienie i wlewamy drożdże i pozostałe składniki. Dłonie oprószamy mąką i zagniatamy ciasto. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 50 minut. W tym czasie przygotowujemy nadzienie. Jest to czynność banalnie prosta - wszystkie składniki umieszczamy w kielichu blendera i łączymy ze sobą. 

Gdy ciasto jest już wyrośnięte, rozwałkowujemy je na kształt prostokąta, smarujemy nadzieniem i zwijamy w rulon. Rulon dzielimy na kawałki ok. 3 cm. Nasze zawijańce układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując między nimi dość spore odstępy, ponieważ podwoją swoją objętość. Blachę odstawiamy do wyrośnięcia na kolejne 30 minut. Po tym czasie wstawiamy ślimaki do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy ok. 10-15 minut. 






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz