czwartek, 18 lutego 2021

Ciasto na kefirze z wiśniami

 Ciasto na kefirze z mrożonymi wiśniami

To niezwykle proste i błyskawiczne ciasto. Jest bardzo smaczne, mokre, aromatyczne, a kwaskowatość wiśni przełamuje jego słodkość. 


Składniki:

- 2 jaja

- 1/2 szklanki cukru trzcinowego

- 2 i pół szklanki mąki pszennej

- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

- 1/2 łyżeczki soli

- 1/2 szklanki oleju

- 1 szklanka kefiru naturalnego 

- 100 gram mrożonych wiśni 

 


Sposób przygotowania:

Piekarnik włączamy na 180 stopni, opcja góra - dół. 

Jajka wbijamy do miski, wsypujemy cukier i za pomocą miksera dość dobrze ucieramy.  Dodajemy resztę składników (poza owocami) i dobrze ucieramy. Ciasto wylewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu wykładamy mrożone wiśnie. Szczerze mówiąc, miałam pewne obawy, czy ciężkie mrożone owoce nie spowodują, że ciasto nie wyrośnie i będzie zakalcowate, ale nic takiego się nie stało. Ciasto pięknie wyrosło, a wiśnie powędrowały na dół, nie robiąc zniszczeń. 

Ciasto wkładamy do nagrzanego pieca i pieczemy ok. 50 minut do suchego patyczka. Gotowe ciasto wyciągamy z foremki i pozostawiamy do ostygnięcia. Można je posypać cukrem pudrem. 

                                                          

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz