Ciasto na kefirze z mrożonymi wiśniami
To niezwykle proste i błyskawiczne ciasto. Jest bardzo smaczne, mokre, aromatyczne, a kwaskowatość wiśni przełamuje jego słodkość.
Składniki:
- 2 jaja
- 1/2 szklanki cukru trzcinowego
- 2 i pół szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 szklanki oleju
- 1 szklanka kefiru naturalnego
- 100 gram mrożonych wiśni
Sposób przygotowania:
Piekarnik włączamy na 180 stopni, opcja góra - dół.
Jajka wbijamy do miski, wsypujemy cukier i za pomocą miksera dość dobrze ucieramy. Dodajemy resztę składników (poza owocami) i dobrze ucieramy. Ciasto wylewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu wykładamy mrożone wiśnie. Szczerze mówiąc, miałam pewne obawy, czy ciężkie mrożone owoce nie spowodują, że ciasto nie wyrośnie i będzie zakalcowate, ale nic takiego się nie stało. Ciasto pięknie wyrosło, a wiśnie powędrowały na dół, nie robiąc zniszczeń.
Ciasto wkładamy do nagrzanego pieca i pieczemy ok. 50 minut do suchego patyczka. Gotowe ciasto wyciągamy z foremki i pozostawiamy do ostygnięcia. Można je posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz