Kimchi
Kimchi, czyli koreańska przystawka podawana do każdego posiłku. Można je spożywać jako dodatek do jedzenia, grillować, smażyć z ryżem i przygotowywać na jego bazie zupy. Kimchi zostało oficjalnie uznane za jedno z pięciu najzdrowszych dań na świecie. Poniższy przepis jest podstawowy i bardzo prosty.
Składniki:
- 1 kapusta pekińska
- 2 łyżki soli morskiej
- 3 litry wody
- 1 marchewka
- 1 pęczek cebulki dymki
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka startego korzenia imbiru
Składniki na pastę:
- 1 szklanka wody
- 2 łyżki mąki ryżowej (ja nie miałam mąki ryżowej, więc po prostu w młynku do kawy zmieliłam odrobinę białego ryżu)
- 1 łyżka cukru
- 3-4 łyżki gochugaru - płatków koreańskiego chili
- 3 łyżki jasnego sosu sojowego
Sposób przygotowania:
Kapustę należy przekroić na ćwiartki, odciąć białe końcówki, a resztę pokroić w kostkę. Do dużego naczynia wlać wodę i wsypać sól. Mieszać, aby sól się rozpuściła. Wrzucić pokrojoną kapustę, wymieszać i zostawić na minimum 60 minut.
W międzyczasie robimy pastę ryżową.
W garnku mieszamy wodę z mąką. Gotujemy na małym ogniu około 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Dodajemy cukier i gotujemy jeszcze minutę. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do ostygnięcia. Gdy masa przestygnie dodajemy imbir, czosnek, sos sojowy i płatki chili. Dokładnie mieszamy, aby powstała pasta. Marchew obieramy i kroimy w słupki, bądź cienkie półksiężyce, dymkę siekamy, dodajemy do pasty, mieszamy.
Kapustę dobrze płuczemy pod bieżącą wodą i odsączamy. Wrzucamy ją do naczynia z pastą i wszystko razem dokładnie mieszamy. Najlepiej robić to łapami, ale koniecznie w gumowych rękawiczkach.
Kimchi jest gotowe. Teraz należy przełożyć je do słoików, szczelnie zamknąć i odstawić na 48 godzin w temperaturze pokojowej. W tym czasie rozpocznie się proces fermentacji. Po 48 godzinach kimchi jest gotowe do spożycia. Przechowujemy je w lodówce.
Prosty przepis na smaczne kimchi. Dobra podstawowa baza do kiszonkowych kombinacji.
OdpowiedzUsuń