niedziela, 7 lutego 2021

Kimchi

 Kimchi 

Kimchi, czyli koreańska przystawka podawana do każdego posiłku. Można je spożywać jako dodatek do jedzenia, grillować, smażyć z ryżem i przygotowywać na jego bazie zupy. Kimchi zostało oficjalnie uznane za jedno z pięciu najzdrowszych dań na świecie. Poniższy przepis jest podstawowy i bardzo prosty.

Składniki:

- 1 kapusta pekińska 

- 2 łyżki soli morskiej

- 3 litry wody

- 1 marchewka 

- 1 pęczek cebulki dymki

- 2 ząbki czosnku

- 1 łyżka startego korzenia imbiru 

Składniki na pastę:

- 1 szklanka wody

- 2 łyżki mąki ryżowej (ja nie miałam mąki ryżowej, więc po prostu w młynku do kawy zmieliłam odrobinę białego ryżu)

- 1 łyżka cukru

- 3-4 łyżki gochugaru - płatków koreańskiego chili 

- 3 łyżki jasnego sosu sojowego

 


Sposób przygotowania:

Kapustę należy przekroić na ćwiartki, odciąć białe końcówki, a resztę pokroić w kostkę. Do dużego naczynia wlać wodę i wsypać sól. Mieszać, aby sól się rozpuściła. Wrzucić pokrojoną kapustę, wymieszać i zostawić na minimum 60 minut. 

W międzyczasie robimy pastę ryżową. 

W garnku mieszamy wodę z mąką. Gotujemy na małym ogniu około 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Dodajemy cukier i gotujemy jeszcze minutę. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do ostygnięcia. Gdy masa przestygnie dodajemy imbir, czosnek, sos sojowy i płatki chili. Dokładnie mieszamy, aby powstała pasta.  Marchew obieramy i kroimy w słupki, bądź cienkie półksiężyce, dymkę siekamy, dodajemy do pasty, mieszamy. 

Kapustę dobrze płuczemy pod bieżącą wodą i odsączamy. Wrzucamy ją do naczynia z pastą i wszystko razem dokładnie mieszamy. Najlepiej robić to łapami, ale koniecznie w gumowych rękawiczkach. 

Kimchi jest gotowe. Teraz należy przełożyć je do słoików, szczelnie zamknąć i odstawić na 48 godzin w temperaturze pokojowej. W tym czasie rozpocznie się proces fermentacji. Po 48 godzinach kimchi jest gotowe do spożycia. Przechowujemy je w lodówce. 





1 komentarz:

  1. Prosty przepis na smaczne kimchi. Dobra podstawowa baza do kiszonkowych kombinacji.

    OdpowiedzUsuń