Nalewka cytrynowo - imbirowa
Do tej pory alkohol degustowałam, nigdy nie śmiałam brać się za jego produkcję. Ale do odważnych świat należy, no i trzeba poszerzać horyzonty. Nalewka cytrynowo - imbirowa przepięknie pachnie i ma cudny kolor. Jest prosta w wykonaniu, ale oczywiście jak każda nalewka wymaga czasu, a więc i naszej cierpliwości.
Składniki:
- 4 duże ekologiczne cytryny (koniecznie bio, ponieważ używamy ich razem ze skórą)
- 4 cm świeżego imbiru
- 100 gram cukru (ja użyłam trzcinowego)
- 4 łyżki miodu
- 500 ml spirytusu
- 500 wody mineralnej, niegazowanej
Sposób przygotowania:
Imbir obieramy i kroimy na cienkie plasterki. Cytryny sparzamy wrzątkiem, osuszamy i kroimy na ćwiartki, bądź grube plastry. Usuwamy z nich pestki. Cytryny i imbir umieszczamy w sporym słoju. W garnku gotujemy nieco wody, rozpuszczamy w niej cukier. Gdy woda będzie letnia, dodajemy miód, mieszamy dokładnie i zalewamy imbir z cytrynami. Dodajemy spirytus i wodę. Dokładnie mieszamy, zakręcamy słoik i odstawiamy na 2 miesiące w ciepłe, ciemne miejsce.
Po tym czasie nalewkę przecedzamy przez gazę. Cytryny wyciskamy i przefiltrowany sok dodajemy do nalewki. Butelki z nalewką zakręcamy i odstawiamy na kolejne 3 miesiące.
Rada: odcedzone cytryny i imbir można zblendować, włożyć do słoika, słoik do lodówki i używać do herbaty w zimowe wieczory.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz