piątek, 17 września 2021

Dżem truskawkowy fit

 Dżem truskawkowy fit

Sezon na truskawki w pełni. Nawet na gliniastej angielskiej ziemi można trafić na smaczne truskawki. My co roku jeździmy na farmę, gdzie sami zbieramy ten czerwony symbol lata. Jak sami wiecie, truskawki najlepsze są prosto zerwane z krzaka, ale co zrobić z nimi po przywiezieniu do domu. Można oczywiście zjeść, aż do bólu brzucha, można zamrozić, albo zamienić na przetwory. Zawsze zatrzymuję te słoneczne owoce na zimowe słoty, w postaci dżemu. Żeby dżem przetrwał do zimy potrzebuje jakiegoś konserwantu, substancji żelujących itd. Niestety, wówczas dżem przestaje być fit. Dziś proponuję wam bardzo prosty dżem, który zachwyca kolorem, zapachem i smakiem. Dżem bez grama cukru i dodatkowych wspomagaczy. Propozycja dla osób dbających o zdrowie, ale i dla zabieganych, którzy nie mając czasu na mieszanie w garach godzinami.

 


Składniki:

- 1 kg  truskawek

- 1/3 szklanki nasion chia

- sok z połowy cytryny



 

Sposób przygotowania:

Truskawki obieramy z szypułek, myjemy i kroimy na pół, bądź na ćwiartki. Umieszczamy w garnku i na małym ogniu gotujemy ok. 10-15 minut, aż truskawki puszczą sok. Wówczas dodajemy sok wyciśnięty z połowy cytryny. Za pomocą ubijaczki do ziemniaków, lekko ugniatamy truskawki. Zdejmujemy garnek z kuchenki. Dodajemy nasiona chia i mieszamy. Tak przygotowany dżem umieszczamy w słoikach. Zakręcamy. Odstawiamy do wystygnięcia. Dżem ma krótką datę przydatności, ponieważ nie zawiera żadnych konserwantów. Przechowujemy go w lodówce, maksymalnie przez tydzień. Tak przygotowany dżem świetnie nadaję się do gofrów, naleśników, tostów, czy dodatek do innych deserów.  


 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz