Najfajniejsza szarlotka pod Słońcem
Po raz pierwszy to ciasto zrobiłam wiele, wiele lat temu. Posmakowało wszystkim domownikom i tak już zostało. Czasem sprzedaję ten prosty patent moim przyjaciołom, których smak tego ciasta zachwyca równie mocno, jak moją rodzinę. Dziś dzielę się tym przepisem z wami.
Składniki na ciasto:
- 1/2 kg mąki pszennej białej
- 1 kostka zimnego masła
- 1 szklanka jogurtu greckiego
- 1 kg jabłek (najlepiej spadzioszków)
Składniki na lukier:
- sok z 1 cytryny
- 4 łyżki wody
- 3 łyżki cukru pudru
Sposób przygotowania:
Zimne masło zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Szybko wymieszać z mąką i jogurtem. To najtrudniejsza czynność w robieniu naszego ciasta. Wyrobione ciasto, czyli takie, które nie lepi się do rąk, zawinąć w folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. W międzyczasie umyć jabłka, pozbawić je gniazd nasiennych i pokroić w średniej grubości półksiężyce.
Po godzinie ciasto wyjąć z lodówki, podzielić na dwie równe części. Każdą z połówek rozwałkować na dość cienki placek. Jeden placek ułożyć na dużej blasze, wyłożonej papierem do pieczenia. Na arkusz ciasta wysypać jabłka i przykryć je drugim arkuszem ciasta. Za pomocą widelca docisnąć brzegi i zrobić kilka nakłuć na wierzchu ciasta. Ciasto wstawić na ok. 40 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Z wierzchu ciasto powinno być zrumienione.
W garnuszku połączyć składniku lukru i jeszcze gorący lukier rozsmarować za pomocą pędzelka na jeszcze gorącym cieście.
Ciasto można podawać lekko ciepłe.
Rada: ciasto można podać z kleksem bitej śmietany lub gałką lodów.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz