wtorek, 2 listopada 2021

Najfajniejsza szarlotka pod Słońcem

 Najfajniejsza szarlotka pod Słońcem

Po raz pierwszy to ciasto zrobiłam wiele, wiele lat temu. Posmakowało wszystkim domownikom i tak już zostało. Czasem sprzedaję ten prosty patent moim przyjaciołom, których smak tego ciasta zachwyca równie mocno, jak moją rodzinę. Dziś dzielę się tym przepisem z wami. 


Składniki na ciasto: 

- 1/2 kg mąki pszennej białej

- 1 kostka zimnego masła

- 1 szklanka jogurtu greckiego 

- 1 kg jabłek (najlepiej spadzioszków)

 


Składniki na lukier:

- sok z 1 cytryny

- 4 łyżki wody

- 3 łyżki cukru pudru 

 


                                                   
 


Sposób przygotowania: 

Zimne masło zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Szybko wymieszać z mąką i jogurtem. To najtrudniejsza czynność w robieniu naszego ciasta. Wyrobione ciasto, czyli takie, które nie lepi się do rąk, zawinąć w folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. W międzyczasie umyć jabłka, pozbawić je gniazd nasiennych i pokroić w średniej grubości półksiężyce. 

Po godzinie ciasto wyjąć z lodówki, podzielić na dwie równe części. Każdą z połówek rozwałkować na dość cienki placek. Jeden placek ułożyć na dużej blasze, wyłożonej papierem do pieczenia. Na arkusz ciasta wysypać jabłka i przykryć je drugim arkuszem ciasta. Za pomocą widelca docisnąć brzegi i zrobić kilka nakłuć na wierzchu ciasta. Ciasto wstawić na ok. 40 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Z wierzchu ciasto powinno być zrumienione. 

 

W garnuszku połączyć składniku lukru i jeszcze gorący lukier rozsmarować za pomocą pędzelka na jeszcze gorącym cieście. 

Ciasto można podawać lekko ciepłe. 

Rada: ciasto można podać z kleksem bitej śmietany lub gałką lodów.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz