środa, 3 listopada 2021

Nieco zdrowsze wspomnienie z dzieciństwa

 PRL- owski blok

Każdy z nas pamięta smaki dzieciństwa. Ja pamiętam słodycze z doby PRL-u. Lizaki z cukru na denkach od słoików, jabłka pieczone i blok. Dziś pokażę Wam nieco odmienioną wersję tego przysmaku z lat szczenięcych. Jest to też doskonały sposób na to, jak przemycić dzieciom kaszę jaglaną, której właściwości są niepodważalne.


Składniki:

- 400 gram mleka w proszku

- kostka masła

- 100 gram cukru

- 25 gram kakao

- 150 gram orzechów

- 150 gram herbatników

- 1/2 szklanki mocnej kawy (jeśli blok ma być dla dzieci, pomijamy kawę)

- szklanka ugotowanej kaszy jaglanej 

- szczypta płatków chili


 

Sposób przygotowania:

W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy cukier, mieszamy do jego rozpuszczenia. Dodajemy kawę i kakao, mieszamy. Odstawiamy do ostygnięcia. W międzyczasie do miski wsypujemy mleko, chili, kaszę jaglaną i pokruszone herbatniki i posiekane orzechy (herbatniki i orzechy mają być dość sporej wielkości). Suche składniki łączymy z płynnymi. Masa ma być dość elastyczna. Po połączeniu wszystkich składników, masę przekładamy do foremki keksówki, wyłożonej papierem do pieczenia. Formę wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc. 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz