PRL- owski blok
Każdy z nas pamięta smaki dzieciństwa. Ja pamiętam słodycze z doby PRL-u. Lizaki z cukru na denkach od słoików, jabłka pieczone i blok. Dziś pokażę Wam nieco odmienioną wersję tego przysmaku z lat szczenięcych. Jest to też doskonały sposób na to, jak przemycić dzieciom kaszę jaglaną, której właściwości są niepodważalne.
Składniki:
- 400 gram mleka w proszku
- kostka masła
- 100 gram cukru
- 25 gram kakao
- 150 gram orzechów
- 150 gram herbatników
- 1/2 szklanki mocnej kawy (jeśli blok ma być dla dzieci, pomijamy kawę)
- szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
- szczypta płatków chili
Sposób przygotowania:
W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy cukier, mieszamy do jego rozpuszczenia. Dodajemy kawę i kakao, mieszamy. Odstawiamy do ostygnięcia. W międzyczasie do miski wsypujemy mleko, chili, kaszę jaglaną i pokruszone herbatniki i posiekane orzechy (herbatniki i orzechy mają być dość sporej wielkości). Suche składniki łączymy z płynnymi. Masa ma być dość elastyczna. Po połączeniu wszystkich składników, masę przekładamy do foremki keksówki, wyłożonej papierem do pieczenia. Formę wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz