poniedziałek, 6 grudnia 2021

Bezglutenowy chleb z kaszy gryczanej

 Bezglutenowy chleb z kaszy gryczanej 

Ten bardzo zdrowy, bezglutenowy chleb jest absolutnym sztosem. Poza tym, że ma same plusy, ma same plusy. To najprostszy chleb na świecie, składający się z trzech składników: kaszy, wody i soli. Robi się go dosłownie jedną ręką, bez drożdży, zakwasu i umiejętności.  Smakiem zachwyca, należy jednak uzbroić się w cierpliwość, bo efekt końcowy osiągamy dopiero po dwóch dniach ;)

Ten chleb to nie tylko doskonała alternatywa dla osób cierpiących na celiakię i unikających glutenu, ale i dla wszystkich dbających o zdrowie. Jest pełen błonnika, zawiera sporą ilość witaminy B1, B2, P i PP oraz soli mineralnych, takich jak wapń, fosfor, magnez, żelazo, cynk, nikiel, kobalt, bor oraz jod.

Składniki: 

- 1/2 kg kaszy gryczanej niepalonej

- 750 ml wody

- 3 łyżeczki soli

- opcjonalnie: nasiona słonecznika, dyni, siemię lniane, czarnuszka, kminek 


Sposób przygotowania:

1) Kaszę płuczemy na sicie. Przekładamy do miski bądź garnka i zalewamy wodą. Odstawiamy na 12 godzin. W tym czasie, na powierzchni, może wytworzyć się piana. 

2) Po 12 godzinach mieszamy kaszę, ewentualnie uzupełniamy niedobór wody. Kasza cały czas powinna znajdować się pod powierzchnią wody. Ponownie odstawiamy na 12 godzin. Kaszę dobrze jest przemieszać kilka razy. 

3) Po 12 godzinach odlewamy nadmiar wody, ale nie odcedzamy kaszy całkowicie. Za pomocą np blendera kielichowego miksujemy kaszę na pół gładko. Dodajemy sól i ewentualne dodatki. 

4) Foremkę do chleba smarujemy olejem kokosowym, wykładamy masę, która powinna mieć konsystencję gęstej śmietany. Wierzch posypujemy mąką kukurydzianą. 

5) Formę z masą wstawiamy do wyłączonego piekarnika na kolejne 12 godzin. Po tym czasie włączamy piekarnik, nie wyjmując chleba i nagrzewamy go do 200 stopni. Chleb pieczemy ok. 55-60 minut. Skórka z wierzchu powinna być spieczona i lekko popękana. 

Po wyjęciu chleb pachnie obłędnie. Można go jeść od razu. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz