środa, 8 grudnia 2021

Francuskie ciasteczka z twarogiem

Francuskie ciasteczka z twarogiem

Francuskie ciasteczka z twarogiem to doskonały pomysł na popołudniową przekąskę, ale i wspólną zabawę z dziećmi, które same mogą wycinać fantazyjne kształty. Ciasteczka robi się bardzo szybko i łatwo.  Uwaga: znikają w ustach w tempie zastraszającym. 


Składniki:

- 250 gram twarogu

- 250 gram masła

- 300 gram mąki

- cukier do posypania


Sposób przygotowania:

Z twarogu, masła i mąki zagnieść ciasto. Można zrobić to również za pomocą robota kuchennego. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć na dwie godziny do lodówki. 

Po dwóch godzinach wyjąć ciasto z lodówki. Podzielić na 3 części. Jedną część rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy. Pozostałe dwie części włożyć ponownie do lodówki. Rozwałkowany placek posypać cukrem i jeszcze raz lekko przewałkować. Wycinać gwiazdki, serduszka, lub inne pożądane kształty. Ciasteczka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. 

Tą samą czynność powtórzyć z pozostałym ciastem.

Ciasteczka piec ok. 15 stopni, w temperaturze 180 stopni, góra - dół.   

Rada: ciasteczka można też zrobić w wersji wytrawnej. Wówczas zamiast cukru możemy użyć mak, sezam, czarnuszkę, bądź kminek. 

Pies też uwielbia


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz