Pasta z czosnku niedźwiedziego
Czosnek niedźwiedzi, podobnie jak klasyczny czosnek wzmacnia i oczyszcza nasz organizm, ale jego zaletą jest to, że nie jest tak ostry i piekący. Można go jeść na surowo, suszyć, mrozić, można z niego zrobić pesto, chyba najbardziej popularne, ale solony czosnek niedźwiedzi naprawdę wymiata.
- świeże liście czosnku niedźwiedziego (ok. 250 gram)
- sól (30 gram)
- oliwa (150 ml)
- sok z 1 cytryny bądź ocet jabłkowy (najlepiej domowy) przepis w linku: https://mojewiejskiewegegotowanie.blogspot.com/2020/09/domowy-ocet-jabkowy.html
Sposób przygotowania:
Liście myjemy i osuszamy na ścierce kuchennej. Kroimy, niezbyt drobno i umieszczamy w kielichu blendera, malaksera. Dodajemy pozostałe składniki. Całość miksujemy na jednolitą masę. Umieszczamy w uprzednio wyparzonych i osuszonych słoikach. Na wierzch lejemy odrobinę oliwy, aby zapobiec dostawaniu się powietrza do pasty. Słoiki zakręcamy.
Sok z cytryny bądź ocet są niezbędne, aby uniknąć zatrucia kwasem kiełbasianym, który może wytworzyć się podczas długotrwałego przechowywania czosnku w słoikach.
Tak przygotowaną pastę można dodawać do potraw, uwaga jest mocno słona, więc zastępujemy nią porcję soli. Można ją również potraktować jako bazę do pesto. Ja od pierwszego kęsa zakochałam się w niej na amen. Dodaję ją również do surówek ze świeżych warzyw.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz