Bezglutenowa, dietetyczna babka cytrynowa
Jedno z najłatwiejszych ciast świata. Robi się je ekspresowo. Jest niedrogie i bardzo aromatyczne. To świetny pomysł na niedzielny podwieczorek, bądź niezapowiedzianą wizytę gości. Dodatkowa zalety - można nim śmiało częstować osoby na diecie bezglutenowej, a w zimowe wieczory jest jak słońce na talerzu.
Składniki:
- 2 szklanki mąki kukurydzianej
- 4 jaja
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 400 ml jogurtu naturalnego
- szczypta soli
- skórka i sok z całej cytryny
- 5 łyżek słodzika w proszku
- tłuszcz do formy
Sposób przygotowania:
Jajka utrzeć ze słodzikiem. Połączyć z resztą składników. Można użyć łyżki, bądź miksera. Masę wylać do natłuszczonej formy i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Piec ok. 40-50 minut, czyli do suchego patyczka.
Rada: ciasto można polać lukrem cytrynowym. Sok z cytryny + 3 łyżki wody + 100 gram cukru pudru. Cukier przesiewamy do miseczki i dodajemy wodę z sokiem z cytryny. Gdy lukier jest za rzadki dodajemy więcej cukru, gdy za gęsty nieco więcej wody. Rzadszy lukier łatwiej rozprowadza się na cieście, tworzy cieńszą warstwę i szybciej zastyga.Ciasto jest dość suche, więc polecam do niego rzadki lukier, wówczas fajnie nawilży ciasto.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz