Badridżani, czyli gruzińskie zawijańce z bakłażana
W czasie pandemii, gdy podróżowanie jest niezwykle utrudnione, można znaleźć pocieszenie w podróżach kulinarnych. Badridżani to niezwykle popularna przystawka na gruzińskich stołach. Prezentuje się niezwykle okazale, a smakuje wybornie.
Składniki:
- 2 długie bakłażany
- 150 gram orzechów włoskich
- 3 ząbki czosnku
- 2 - 3 świeże papryczki chili
- 1 łyżka ziaren kolendry
- pęczek posiekanej świeżej kolędry
- sól
- olej do smażenia
- kilka pestek granatu do dekoracji (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
Przy zakupie bakłażanów wybierzmy te najdłuższe, wówczas zwijanie rulonów będzie łatwiejsze. Przygotowanie potrawy zaczynamy od pozbawienia bakłażanów charakterystycznej dla nich goryczki. Odkrawamy dupki z obu bakłażanów i kroimy je wzdłuż na dość cienkie plastry (ale nie za cienkie, żeby podczas zawijania nam nie popękały). Plastry oprószamy solą i odstawiamy na sito. Po około 15 minutach ręcznikiem papierowym osuszamy każdy plaster, pozbywając się w ten sposób goryczy. Teraz plastry bakłażana należy usmażyć. I tu jest kilak szkół. Ja każdy plaster lekko smaruję oliwą/olejem i smażę krótko z obu stron na naleśnikarce. Można również na patelni rozgrzać odrobinę oleju i smażyć krótko z każdej strony. Trzeba uważać, aby bakłażan nadmiernie się nie przypiekł, bo będzie trudno uformować z niego roladki. Usmażone plastry odsączamy za pomocą ręcznika papierowego z nadmiaru tłuszczu.
Teraz przygotowujemy pastę orzechową. Do kielicha blendera lub malaksera wsypujemy orzechy i rozdrabniamy. W moździerzu ucieramy sól, ziarna kolendry i czosnek. Wszystko razem łączymy i dolewamy kilka łyżek gorącej wody, aby uzyskać konsystencję pasty. Do pasty dodajemy posiekaną kolendrę i pokrojoną drobno papryczkę chili. Część papryczki można odłożyć do dekoracji.
Gdy plastry bakłażana będą już zimne, każdy z nich smarujemy z jednej strony pastą orzechową i zawijamy, tworząc roladkę. Każdą roladkę dekorujemy odrobiną pasty i kawałkiem papryczki chili oraz pestkami granatu i świeżą kolendrą (opcjonalnie).
Przed podaniem na stół, dobrze jest schłodzić roladki w lodówce przez około godzinę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz