Wegańskie wino, czyli sok z kiszonych buraków
W ostatnim czasie wszystkie internety rozpisują się o mocy soku z kiszonych buraków. Każdy powinien go robić, mieć w domu i pić. Kiszone buraki pomagają zwalczyć anemię, wspomagają odchudzanie, regulują przemianę materii, odkwaszają organizm, oczyszczają organizm z toksyn, wspomagając pracę nerek i wątroby, obniżają poziom złego cholesterolu. Wzmacniają odporność organizmu oraz ułatwiają budowanie prawidłowej flory jelit, a u mężczyzn podnoszą sprawność seksualną. Zatem do dzieła.
Składniki:
- 1 kg buraków (najlepiej z upraw ekologicznych)
- 1,5 litra przegotowanej wody
- 1/2 główki czosnku
- 2 marchewki
- kilka ziaren ziela angielskiego
- kilka ziaren czarnego pieprzu
- 2 liście laurowe
- 1,5 łyżki soli kamiennej
- 2 łyżki soku z domowej kiszonej kapusty, bądź domowych kiszonych ogórków, ewentualnie kromka domowego, razowego chleba na zakwasie (przepis na chleb na zakwasie w linku: https://mojewiejskiewegegotowanie.blogspot.com/2018/08/chleb-na-zakwasie.html
Sposób przygotowania:
Buraki i marchew obrać, umyć, pokroić w półplasterki. Czosnek obrać, przekroić na pół. Warzywa umieścić w dużym słoju, bądź kamionkowym naczyniu, dodać przyprawy, zalać solanką. Dodać sok z kapusty, ogórków, bądź kromkę chleba. Przycisnąć talerzykiem, bądź sporym kamieniem, aby wszystkie warzywa były pod wodą. W innym razie warzywa zaczną nam pleśnieć i nici z naszego wegańskiego wina. Naczynie przykryć ściereczką i ostawić. Proces fermentacji, powinien zająć 4- 7 dni, w zależności od temperatury otoczenia. Jeśli dodajemy kromkę chleba, po dwóch dniach ją usuwamy i zdejmujemy powstałą pianę.
Po tym czasie zakwas przelewanym do wyparzonych butelek, bądź słoików, szczelnie zamykamy i przechowujemy w lodówce. Pijemy ze smakiem.
Rada: kiszone buraki można wykorzystać do sałatek, np z rukolą, kozim serem i podprażonymi orzechami włoskimi. Sok z kiszonych buraków doskonale nadaje się również do barszczu ukraińskiego (przepis w linku: https://mojewiejskiewegegotowanie.blogspot.com/2020/07/letni-barszcz-ukrainski.html )
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz