środa, 29 lipca 2020

Letni barszcz ukraiński

Letni, wegański barszcz ukraiński

Barszcz ukraiński bardziej kojarzy mi się z zimą, niż z latem, ale na niedzielnym rynku trafiła się piękna botwina i nie omieszkałam się jej dziś wykorzystać :)




Składniki: 


- pęczek botwinki  
- 1 cebula
- 2 marchewki
- 4 ziemniaki
- ćwiartka kapusty
- 3 pomidory, bądź pomidory z puszki
- puszka dużej fasoli białej, bądź 100 gram fasoli Jaś
- 1.5 łyżeczki soli
- 4 ziarna pieprzu
- 2 liście laurowe 
- 2 ziela angielskie 
- 1/2 łyżeczki wędzonej papryki 
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- ćwiartka szklanki domowego żuru lub soki z kiszonych buraków
- 2 łyżki oleju

Sposób przygotowania:


Warzywa obrać, umyć. Cebulę pokroić w piórka i podsmażyć w dużym garnku na rozgrzanym oleju. Ziemniaki pokroić w kostkę, marchew w plasterki, buraki w słupki, kapustę poszatkować, to samo zrobić z łodygami i liśćmi botwinki. Do cebuli dodać resztę warzyw, zamieszać, dodać przyprawy, poza wędzoną papryką. Gdy warzywa lekko się podsmażą, zalać je wodą, przykryć, gotować ok. 15 minut do miękkości. Dodać pomidory z puszki i fasolę z puszki. Zupę przykryć i zagotować. Dodać żur (przepis na żur domowy w linku: https://mojewiejskiewegegotowanie.blogspot.com/2020/02/zakwas-na-zur.html ), lub sok z kiszonych buraków (przepis w linku: https://mojewiejskiewegegotowanie.blogspot.com/2020/07/weganskie-wino-czyli-sok-z-kiszonych.html ), zamieszać, dodać paprykę wędzoną, spróbować. Gdy używamy świeżych pomidorów należy je wcześniej sparzyć, obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Gdy używamy fasoli Jaś, należy ją dzień wcześniej zalać i zostawić na noc, do namoczenia, rano wodę odlać, wypłukać fasolę w czystej wodzie i ugotować do miękkości. 
Zupę podajemy gorącą, posypaną natką pietruszki. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz