czwartek, 9 lipca 2020

Szampan z kwiatów czarnego bzu

Szampan z kwiatów czarnego bzu


Zanim przeprowadziłam się na angielską wieś alkohol tylko umiałam pić, teraz uczę się go też robić. Odkąd mieszkam w UK co roku robię sok z kwiatów i z owoców czarnego bzu. Tego lata poszła o krok dalej i po raz pierwszy zrobiłam szampana z kwiatów czarnego bzu. Powiem wam szczerze, że jego smak i bąbelkowość zaskoczyły nawet mnie. 




Składniki:


- 1 litr przegotowanej ciepłej wody
- 100 gram cukru (plus kilka łyżek przez kolejne dni)
- 1 cytryna - najlepiej niepryskana
- kilka baldach kwiatów czarnego bzu 
- kilka rodzynek (opcjonalnie)





Sposób przygotowania:


Baldachy zostawić godzinę na ogródku, balkonie, aby wielonożni i skrzydlaci mieszkańcy opuścili ich zakamarki. Po tym czasie umieszczamy kwiaty i cytrynę pokrojoną w plastry w wyparzonym słoju, całość zalewany wodą z cukrem. Słoik przykrywamy szmatką i zabezpieczamy gumką recepturką. Co dzień, albo najlepiej kilka razy dziennie, należy przemieszać miksturę. Po kilku dniach dzikie drożdże powinny wprawić ciecz w ruch. Na górze powinny pojawić się bąble bądź piana. Od tego momentu, co dzień podczas mieszania dodajemy łyżkę cukru. Po kilku dniach (zależy od temperatury pomieszczenia, w którym robi się szampan), ciecz powinna przyjąć dość kwaskowy posmak. Po około tygodniu przecedzamy płyn i z powrotem wlewamy do słoja. Można jeszcze przez kilka dni powtarzać procedurę z mieszaniem i dodawaniem po łyżce cukru, wówczas bakterie przerabiają cukier na alkohol i wzrasta moc naszego szampana. Można również zlać powstały napój do butelek z grubego szkła, zakorkować i odstawić na minimum 10 dni. Uwaga - szampan będzie buzował, więc butelka musi mieć grube szkło i dobry korek. Zalecam upuszczać gazu co kilka dni. Po 2 tygodniach można otworzyć 1 butelkę i spróbować napitku. Uwaga, napitek będzie zachowywał się jak prawdziwy szampan i będzie mocno gazował. Najlepiej smakuje mocno schłodzony. Ma kwaskowy posmak i miliardy drobniutkich bąbelków łaskoczących w podniebienie. Moc ok. 4-5%. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz