Raffaello z kaszy jaglanej
Te kokosowe kulki to świetna alternatywa dla sklepowych wytworów. Dużo zdrowsza i tańsza wersja. Lepienie kulek to też doskonała frajda i okazja to wspólnego spędzenia czasu z Paszkwilami.
Składniki:
- 100 g kaszy jaglanej
- 400 ml mleka kokosowego (1 puszka)
- 300 ml wrzątku
- 2 szklanki wiórków kokosowych + 1 szklanka do obtoczenia
- 50 migdałów
- nieco słodkości - może być cukier puder, zmielony cukier trzcinowy, syrop klonowy lub daktylowy, melasa - sami zdecydujcie, który słodzik jest dla was najodpowiedniejszy; jeśli wybierzecie płynną słodycz dajcie ok. 5 łyżek, jeśli puder również ok. 5 łyżek
Sposób przygotowania:
Suchą kaszę przelewamy wrzątkiem 100 ml (pamiętajcie, kasza jaglana zawiera mydło, czyli saponiny, a tak serio, gdy kaszy nie przelejemy wrzątkiem, w jej smaku będzie wyczuwalny mydlany posmak). Później płuczemy zimną wodą, wrzucamy do garnka, zalewamy wymieszanym mlekiem kokosowym. Przykrywamy, doprowadzamy do wrzenia, zdejmujemy pokrywkę, dodajemy 100 ml wrzątku, przykrywamy ponownie. Gotujemy na niewielkim ogniu, do momentu wchłonięcia przez kaszę płynów. Kasza powinna być dość kleista i rozgotowana. W międzyczasie migdały zalewamy wrzątkiem. Po ok. 15 minutach obieramy migdały ze skóry (to najbardziej znienawidzona część roboty). Gdy kasza lekko się przestudzi, wrzucamy ją partiami do kielicha blendera, razem z wiórkami i słodzikiem. Moja rada: lepiej blendować mniejszymi porcjami, wówczas nie zamęczymy siebie i naszego blendera. Następnie z masy formujemy kulki, wielkości orzecha włoskiego, w środek których wpychamy po 1 migdale. Kulkę obtaczamy w wiórkach kokosowych. To świetna zabawa dla naszych dzieciaków. Gotowe raffaello można jeść od razu, ale polecam włożyć na 2 godziny do lodówki, wówczas masa stężeje.



Zdolna !!
OdpowiedzUsuń