Pasta do chleba z grochu
Ta bardzo prosta pasta do chleba, powstała całkiem spontanicznie, jako produkt uboczny produkcji kapusty z grochem, którą moja rodzina uwielbia. Po prostu zostało nieco ugotowanego grochu. Pasta jest przesmaczna, można nią smarować chleb, stosować jako maczadło do krakersów, paluszków grissini (przepis znajdziecie tutaj: https://mojewiejskiewegegotowanie.blogspot.com/2020/01/grissini.html .
Składniki:
- pół szklanki grochu żółtego połówki
- 2 ząbki czosnku lub świeży czosnek niedźwiedzi, bądź suszony czosnek niedźwiedzi
- 1/4 łyżeczki sproszkowanego chili
- 1/2 łyżki płatków drożdżowych
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki wędzonej papryki (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
Groch moczę przez kilka godzin. Następnie odcedzam i zalewam wodą w stosunku 1:2 - 1 porcja grochu 2 porcje wody. Gotuję do miękkości, na niezbyt mocno nagrzanym palniku, mieszając od czasu do czasu, ewentualnie dodając nieco wody, żeby groch się nie przypalił. Gdy groch rozgotuje się na papkę, odstawiam go do wystygnięcia. Do przestudzonego grochu dodaję resztę składników, które wcześniej rozdrabniam w blenderze. Całość dokładnie mieszam. Pastę można przechowywać w lodówce przez kilka dni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz