Dosa, czyli wegański omlet z mąki grochowej
Bardzo proste, tanie, smaczne i sycące danie. Główny składnik to mąka grochowa i woda, reszta zależy od naszej inwencji twórczej i zapasów kuchennych. Nie bójmy się eksperymentować w kuchni z przyprawami i dodatkami. Dosa to świetna alternatywa na szybki obiad, poczęstunek dla gości, lunch do pracy, czy piknik z rodziną.
Składniki:
- 1 szklanka mąki grochowej
- 1 szklanka wody
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1 łyżeczka curry
- 1 łyżeczka suszonych liści kozieradki
- 1/3 łyżeczki asafetyda
- 2 łyżki oleju do smażenia
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta papryka
- pół pęczka szczypiorku
- garść czosnku niedźwiedziego (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
Mąkę grochową wymieszać z wodą i przyprawami. Masa powinna przypominać gęstą śmietanę (jak masa na naleśniki). Mix odstawiamy na ok. 20 minuty, żeby nabrał mocy. W międzyczasie kroimy paprykę w kostkę (niezbyt drobną), szczypiorek i czosnek siekamy. Dorzucamy do masy, całość mieszamy. Ja moje dose smażę na naleśnikarce, ale równie dobrze można smażyć na nieprzywierającej patelni, podlanej odrobiną oleju. Omlet smażymy 3-4 minuty z każdej strony. Podajemy z sosem czosnkowym, bądź oliwą, ewentualnie z chutney, przepis na chutney znajdziecie tutaj: https://mojewiejskiewegegotowanie.blogspot.com/2020/02/chutney-pomidorowy.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz