środa, 15 kwietnia 2020

Dosa - wegański omlet z mąki grochowej

Dosa, czyli wegański omlet z mąki grochowej 



Bardzo proste, tanie, smaczne i sycące danie. Główny składnik to mąka grochowa i woda, reszta zależy od naszej inwencji twórczej i zapasów kuchennych. Nie bójmy się eksperymentować w kuchni z przyprawami i dodatkami. Dosa to świetna alternatywa na szybki obiad, poczęstunek dla gości, lunch do pracy, czy piknik z rodziną.




Składniki:


- 1 szklanka mąki grochowej
- 1 szklanka wody
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki kurkumy 
- 1 łyżeczka curry 
- 1 łyżeczka suszonych liści kozieradki 
- 1/3 łyżeczki asafetyda
- 2 łyżki oleju do smażenia
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta papryka
- pół pęczka szczypiorku
- garść czosnku niedźwiedziego (opcjonalnie)


Sposób przygotowania:


Mąkę grochową wymieszać z wodą i przyprawami. Masa powinna przypominać gęstą śmietanę (jak masa na naleśniki). Mix odstawiamy na ok. 20 minuty, żeby nabrał mocy. W międzyczasie kroimy paprykę w kostkę (niezbyt drobną), szczypiorek i czosnek siekamy. Dorzucamy do masy, całość mieszamy. Ja moje dose smażę na naleśnikarce, ale równie dobrze można smażyć na nieprzywierającej patelni, podlanej odrobiną oleju. Omlet smażymy 3-4 minuty z każdej strony. Podajemy z sosem czosnkowym, bądź oliwą, ewentualnie z chutney, przepis na chutney znajdziecie tutaj: https://mojewiejskiewegegotowanie.blogspot.com/2020/02/chutney-pomidorowy.html



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz