środa, 6 kwietnia 2022

Wegański omlet

Vegan omlet 

Ten omlet to takie trochę danie zero waste, bo robi się go z tego, co zazwyczaj ląduje w ściekach, czyli z aquafaby, tzn wody z gotowania ciecierzycy, bądź zalewy z puszki, czy słoika z ciecierzycą. Smakuje i prezentuje się wytwornie. A że teraz czas na czosnek niedźwiedzi, dodaję go niemal do wszystkiego. Niedługo chyba zacznę robić z niego lody ;)



Składniki:

- 1 szklanka aquafaby

- 1 łyżka octu jabłkowego , najlepiej domowego (przepis w linku: https://mojewiejskiewegegotowanie.blogspot.com/2020/09/domowy-ocet-jabkowy.html

- 5 łyżek mąki z ciecierzycy

- 1 łyżka nieaktywnych płatków drożdżowych 

- 1/4 łyżeczki soli kala namak

- 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu 

- garść posiekanego szczypiorku

- garść posiekanego czosnku niedźwiedziego 

- garść natki pietruszki 

- olej do smażenia - 2 łyżki

 

Dodatki:

- tofu

- papryka (kolorowa)

- pomidory

- ogórek zielony

- szpinak 



Sposób przygotowania:

Z wody po cieciorce i octu jabłkowego ubijamy sztywną pianę. Wierzcie, to nic trudnego :)

Do sztywnej piany dodajemy resztę składników, bez zieleniny i delikatnie mieszamy, przy pomocy np łyżki silikonowej. Do tak powstałej masy dodajemy zieleninę. 

Na patelni z grubym dnem rozgrzewamy olej. Wykładamy połowę masy omletowej. Przykrywamy patelnię i smażymy omlet ok. 5-6 minut, aż mocno zrumieni się od spodu, a wierzch się zetnie. Wówczas dorzucamy ulubione dodatki, omlet składamy na pół i podajemy póki gorący. 

 Smacznego :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz